Datum zveřejnění: 
11. 1. 2019

Vzájemná konkurence nutí vysoké školy nabízet nové a atraktivní obory, které by studenty přitáhly právě k nim. Mezi čerstvé novinky na Univerzitě Karlově (UK) tak patří bakalářský studijní program Kondiční trenér (Fakulta tělesné výchovy a sportu) či doktorský studijní program kardiovaskulární vědy ve spolupráci všech lékařských fakult UK.
Na Fakultě humanitních studií se dá postgraduálně studovat i dlouhověkost. Studium na pomezí humanitních, sociálních, biomedicínských a dalších zejména aplikovaných věd reaguje na stárnutí populace i na to, že se prodlužuje délka života lidí se zdravotním postižením a chronickou nemocností. Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze nabízí nový magisterský studijní program Biomedicínská a klinická informatika se dvěma specializacemi: softwarové technologie a asistivní technologie. "Kromě znalostí nutných pro návrh a vývoj biomedicínských aplikací si studenti osvojí základy biologie, legislativy, procesů a standardů v medicíně," uvádí mluvčí školy Lenka Kubešová Zápotocká.

Přesah do několika disciplín

Na Fakultě informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické (VŠE) se vyučuje mimo jiné kognitivní informatika. Ta posílá na pracovní trh odborníky s přesahem do několika disciplín, kteří se uplatní v oblasti administrativního i ekonomického řízení v celosvětově propojené informační společnosti. "Studenti se dozvědí, jak řešit problémy moderní informatiky, softwarového inženýrství, umělé inteligence nebo kybernetiky. Absolventi se uplatní jako byznys analytici, manažeři vývoje, provozu IS/ICT, výzkumu nebo Inter-Culture manažeři," upřesnila mluvčí VŠE Martina Mlynářová.

Zajímavé obory: profesionální pilot, zoorehabilitace

Některé školy nabízejí unikátní specializace, které jinde nenajdete. Třeba Česká zemědělská univerzita v Praze vyučuje zoorehabilitaci a asistenční aktivity se zvířaty. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava má umělecké slévárenství či obor požární ochrana a průmyslová bezpečnost. Fandové do letectví si mohou vybrat obor profesionální pilot, který se vyučuje na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně i na pražském ČVUT. "Fakulta zajišťuje teoretickou výuku, pro získání licence musí dotyčný absolvovat i praktický pilotní výcvik, kdy jen náklady na první část výcviku dosahují částky 180 tisíc korun. To musí uchazeči brát v potaz," uvedla mluvčí VUT Radana Kolčavová.
Na Fakultě podnikatelské VUT otevřeli v letošním roce nový anglický obor Entrepreneurship and Small Business Development. Na základě modelu z Finska si studenti už při studiu založí firmu a všechno si testují přímo v reálném prostředí.

Příklady nových programů Kondiční trenér – Fakulta tělesné výchovy a sportu UK Biomedicínská a klinická informatika – Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT     

Autor: 
Eva Moniová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes