Datum zveřejnění: 
3. 1. 2019

Mezi nejstarší odborné školy v regionu se řadí Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie v Kadani, která byla založena v roce 1951. V roce 1993 byla nabídka stavebních oborů rozšířena o obor obchodní akademie. Důležitým mezníkem v její historii se stal rok 2015, kdy se stala partnerskou školou Českého vysokého učení technického v Praze. Škola využívá při výchově budoucích stavbařů spolupráce s několika profesními organizacemi ve stavebnictví, jako je Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Český svaz stavebních inženýrů či Inženýrská komora z Durynska.

Škola připravuje absolventy stavebních oborů pro další studium na vysokých školách a do praxe, kde mohou zastávat funkci mistrů na stavbách, projektanty, rozpočtáře, pracovat na stavebních úřadech či v realitních kancelářích. Absolventi Obchodní akademie najdou uplatnění především v úřadech a jako ekonomové a účetní. Řada absolventů se hlásí na vysoké školy, většina na Stavební fakultu ČVUT.
Průmyslovka spolupracuje se stavebními firmami, řada z nich umožňuje žákům absolvovat ve svých provozech exkurze a praxi, některé vysílají do školy své specialisty na přednášky. Zájem firem o absolventy je značný, ale vzhledem k tomu, že počty absolventů byly v posledních letech nižší, škola není schopna všechny požadavky splnit.
Kadaňská škola pravidelně sklízí úspěch v soutěži žáků 3. ročníků stavebních průmyslovek při Karlovarských dnech stavitelství. Tato soutěž měla letos poprvé pokračování v národním finále. "Tradicí na naší škole je Den stavitelství a architektury organizovaný ve spolupráci s ČKAIT a ČSSI, na který pravidelně přijíždí řada významných hostů. V tomto školním roce předal Cenu absolventů vybraným žákům stavebních oborů emeritní rektor ČVUT a současný předseda Technologické agentury ČR profesor Konvalinka. Oceněním spolupráce s ČVUT v Praze bylo předání pamětní medaile k 310. výročí založení naší nejstarší technické univerzity řediteli školy. Kromě přednášek z oblasti stavebnictví a architektury se uskutečnila i výstava fotografií žáka 3. ročníku Martina Motlíka a vyhlášení výsledků soutěže žáků základních škol na téma Hřiště snů. K úspěšným absolventům z posledních let patří například David Šmíd, jehož studentský projekt, navrhující přeměnu bývalé tržnice na Studentské náměstí v Kadani, se natolik zalíbil, že ho město realizovalo." uvedl ředitel školy PaedDr. Zdeněk Hrdina.
Připomínka 25. výročí založení obchodní akademie byla také součástí Dne stavitelství. K popularizaci finanční gramotnosti pořádá pro žáky základních škol Kadaňska soutěž Mladý ekonom Ústeckého kraje. Vítězný tým z kadaňské 2. ZŠ obsadil 1. místo i v krajském kole soutěže, které se konalo na UJEP v Ústí nad Labem.       

Zdroj: 
Liberecký deník