Datum zveřejnění: 
3. 1. 2019

 V Česku i ve světě existuje mnoho programátorských soutěží pro vysokoškolské studenty.
Soutěž, jejíž středoevropské kolo CERC 2018 se konalo na začátku prosince na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze na Karlově náměstí, je unikátní.
"Soutěž International Collegiate Programming Contest (ICPC) je vrcholná celosvětová programovací soutěž organizovaná univerzitami na všech kontinentech. Její centrum sídlí na Baylor University v Texasu," uvedla Božena Mannová z katedry počítačů ČVUT FEL a Ředitelka Evropských soutěží ICPC.
V Praze v rámci středoevropského kola soutěžilo celkem 77 týmů z 31 univerz ze sedmi zemí – z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska, Chorvatska a Česka. "Z českých univerzit soutěžily všechny, které vychovávají IT experty a programátory: Univerzita Karlova, České vysoké učení technické v Praze, Masarykova univerzita Brno, Západočeská univerzita Plzeň a Technická univerzita Ostrava," vypočetla Božena Mannová.
V soutěži nazývané Bitva mozků se tým tří vysokoškolských studentů postaví nejen proti soupeřícím týmům, ale především proti deseti různě složitým úlohám, na jejichž vyřešení je časový limit pět hodin. Každý tým má k dispozici jeden počítač.
"Tým tak soutěží nejen s časem, ale musí být úspěšný v boji s logikou i strategií a musí projevit schopnost týmové spolupráce i duševní vytrvalost a odolnost.
Studenti v týmu spolupracují při vyhodnocování obtížnosti úloh, při specifikaci požadavků jednotlivých úloh, při navrhování testování a při vytváření a implementaci softwarových systémů, které řeší zadané úlohy,a to vše pod přísným dohledem automatického vyhodnocovacího systému a týmu odborných rozhodčích.
Pro velmi dobrého studenta informatiky vyžadují některé problémy pouze přesnost. Jiné vyžadují znalosti a porozumění pokročilým algoritmům. Polovina úloh je velmi obtížná a jsou velmi obtížně řešitelné i pro nejlepší světové programátory. "Konečným řešením úlohy je kompletní program v C++, Javě nebo Pythonu, který je vyhodnocován automatickým vyhodnocovacím systém. Soutěž podporuje týmovou spolupráci, tvořivost, inovaci a schopnost pracovat pod tlakem," popsala soutěž Božena Mannová.
Absolutním vítězem se stal tým z polské Univerzity Warsawa, který všech 12 úloh vyřešil za 1914 minut. Druhá chorvatská Univerzita Zagreb vyřešila devět úloh za 1574 minut. Třetí místo putovalo opět do Polska, tým University Wroclaw vyřešil devět úloh za 1449 minut. První tři týmy postupují do světového finále. Nejlepší český tým byl tým MFF Univerzity Karlovy, který skončil devátý. Tým vyřešil šest úloh za 932 minut. Právě tým MFF UK před lety v soutěži kraloval. V roce 1998 vyhrál dokonce světové finále.
Soutěže probíhají každoročně v podzimních měsících na několika úrovních, z nichž na nejvyšší úrovni jsou regionální kola. Z regionálních kol se nejlepších 140 týmů kvalifikuje do světového finále, které se koná na jaře roku následujícího.
V roce 2017 se regionálních kol zúčastnilo 49 935 nejlepších studentů – programátorů z 3098 univerzit ze 111 zemí všech kontinentů.
Organizace regionálního kola CERC putuje po univerzitách, které mají zájem soutěž pořádat a mají předpoklady se pořádání dobře zhostit. Na jednom místě je soutěž dva až tři roky. O místě dalšího konání soutěže a o pořádající univerzitě rozhoduje Řídící výbor soutěže, kde jsou zástupci jednotlivých zemí.
"ČVUT pořádalo CERC v letech 1998, 1999, 2000, 2007, 2011, 2018. Na základě výborného pořádání CERCů bylo ČVUT hostitelem světového finále v roce 2004, které bylo prvním světovým finále mimo USA. Soutěž byla tehdy ve Smetanově síni Obecního domu v Praze a dodnes je považována za jedno z nejzdařilejších světových finále," dodala Božena Mannová.       

Autor: 
Pražský deník
Zdroj: 
JIŘÍ MACEK