Datum zveřejnění: 
20. 12. 2018

Na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT) vzniká Centrum pokročilých aplikovaných přírodních věd (CAAS). Mělo by podporovat základní a orientovaný výzkum v různých vědách a vytváření vhodných podmínek pro mezioborový výzkum. Pětiletý projekt za 553 milionů korun schválilo ministerstvo školství, peníze půjdou hlavně z EU. Centrum povede Jaderná a fyzikálně inženýrská fakulta ČVUT. ČTK o tom dnes informoval mluvčí fakulty Jan Kadeřábek.

Podle Kadeřábka jde o jeden z největších projektů, které v současnosti na ČVUT jsou. Financovat se bude především z evropských dotací prostřednictvím operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Během přibližně pěti let by EU měla uhradit kolem 523 milionů korun z celkového rozpočtu 553 milionů korun, uvedl Kadeřábek.

Projekt CAAS podle něj propojí týmy z různých fakult i dalších institucí. Celkem se na něm bude podílet šest fakult ČVUT a Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského. Vedle podpory excelentního výzkumu a spolupráce mezi programy pomůže projekt s modernizací výzkumné infrastruktury, se získáváním specialistů ze zahraničí a s podporou mladých vědců, sdělil mluvčí.

"Projekt CAAS výrazně podpoří dynamický rozvoj přírodovědné základny na celém ČVUT, její orientaci na nejnovější světové trendy a také zapojení mladých spolupracovníků, což je jedno z palčivých témat vysokého školství. Díky výzkumným programům v rámci tohoto projektu můžeme nabídnout mladým vědcům prostor pro vlastní vědecký rozvoj," uvedl děkan jaderné a fyzikálně inženýrské fakulty a projektový ředitel CAAS Igor Jex. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) projekt přispěje k výchově nové generace specialistů pro pokročilý výzkum.

Centrum zahájilo činnost s devíti výzkumnými programy, jako jsou třeba program Materiálová věda a inženýrství (MATE) nebo Aplikace jaderných metod (APPLICATIONS), dodal Kadeřábek. Do konce června 2023 by podle něj měly vzniknout další programy.

Jako výzkumné pracoviště k podpoře špičkové vědy napříč obory vznikl na ČVUT před pěti lety také Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který se loni přestěhoval do nové budovy v Dejvicích. ČVUT chtělo peníze na tento projekt také získat z evropských dotací, ale nakonec jednu miliardu zaplatil stát. Dalších zhruba 400 milionů korun uhradilo tehdy samo ČVUT.

Zdroj: 
ČTK