Datum zveřejnění: 
19. 12. 2018

Na chytrého robota jménem Pepper můžete narazit na pražském letišti Václava Havla, kde poskytuje informace cestujícím, vyzkoušel si už i práci číšníka v restauraci Pizza Hut nebo provádí v muzeích ve Washingtonu.

Pracovat s ním mohou nyní i studenti Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze v rámci výuky v Laboratoři inteligentních vestavných systémů. Fakulta tak reaguje na současný vývoj vědy a techniky a potřeby vzdělávat odborníky v oblasti IT pro Průmysl 4.0.
Moderně vybavená laboratoř je špičkovým technickým zázemím pro studenty Fakulty informačních technologií, ve které se spojuje problematika kyberfyzických systémů, umělá inteligence, strojové učení a big data do konkrétních aplikací. Své znalosti zde uplatní studenti všech oborů, zejména pak počítačového a znalostního inženýrství. Laboratoř je zaměřena na vestavné počítačové systémy s integrovanou umělou inteligencí. Významnou část technického vybavení tvoří humanoidní roboti. Nechybí ani kooperativní robot, EEG senzory pro ovládání robotů myšlenkou, drony nebo holografické brýle pro robotické aplikace spojené s rozšířenou realitou.         

Zdroj: 
CHIP