Datum zveřejnění: 
17. 12. 2018

K energetice chceme přivést už středoškoláky, říká Diana Procházková, ředitelka sekce HR a korporátní služby ve společnosti ČEPS

- > ČEPS dlouhodobě podporuje technické školství. Mají mladí lidé zájem o technické obory?

Mladí lidé dokážou projevit zvídavost tam, kde jim to dává smysl. Lákají je obory, kde mají prostor pro seberealizaci, možnosti. Česká republika je zemí s dlouholetou průmyslovou tradicí a vždy se pyšnila špičkovými technickými odborníky. V oblasti technického vzdělávání jsme se dlouhodobě řadili mezi nejvyspělejší státy světa. V mladých lidech ale v posledních letech nikdo zájem o technické obory příliš nevzbuzoval. V době technického rozmachu, o které lze hovořit jako o nové průmyslové revoluci, však bude potřeba, aby počet technicky kvalifikovaných odborníků narůstal. Jako jedna z tradičních českých energetických firem si to uvědomujeme a zároveň cítíme svou zodpovědnost za budoucnost energetiky v České republice. Chceme proto nabídnout nejen své znalosti, ale i nové vize a mladé lidi k technickým oborům a potažmo k energetice opět přilákat.

- > Jakými způsoby se tedy snažíte vzbudit zájem dětí a studentů o technické obory?

Jako jednu z možností, jak situaci zlepšit a nastartovat změny, vidíme spolupráci se školami. Dlouhodobě spolupracujeme s vysokými školami, své aktivity ale zaměřujeme také na střední a základní školy. Vše spolu úzce souvisí. Vysoké školy neprodukují dostatek absolventů, protože nemají dostatek uchazečů. Ti chybějí, neboť neexistuje koncept moderního středoškolského vzdělávání. Střední průmyslové školy nemají odpovídající počty studentů, protože dětem vycházejícím ze základních škol chybí vztah k technice. Když se pak rozhodují, kam dál, jen málokdy je jejich prioritní volbou střední průmyslová škola. My chceme žákům a studentům ukázat, že energetika je inovativním a moderním oborem. ČEPS stála například u zrodu projektu Energetická gramotnost, zaměřeného na zvýšení povědomí o energetice u dětí a mladých lidí. Aktivita vznikala ve spolupráci s partou nadšenců z ČVUT, kteří se rozjeli do základních a středních škol, aby prostřednictvím interaktivní prezentace seznámili žáky a studenty se základními tématy v oblasti energetiky. Dalším krokem pak byl projekt Energetické olympiády, jehož je ČEPS generálním partnerem.

- > Jak Energetická olympiáda probíhala?

Jedná se o soutěž pro studenty středních škol, první ročník se konal letos v listopadu. Velmi milým překvapením byl velký zájem studentů, do soutěže se v prvním kole přihlásilo více než 300 týmů z celé České republiky. Týmy byly tříčlenné, celkem tedy olympiáda přilákala téměř tisícovku studentů. První kolo proběhlo online, druhé kolo se konalo na půdě ČVUT, kde studenti řešili případové studie. Kromě znalostí byla hodnocena např. inovativnost v řešení problémů či prezentační dovednosti. Naši odborníci byli členy hodnotící poroty, v průběhu soutěže vystupovali také jako mentoři při řešení studií. Měla jsem možnost vidět týmy mladých lidí v akci a byla jsem nadšená tím, s jakým zápalem k olympiádě přistoupily a jak kvalitní výstupy byly schopny připravit a prezentovat. Věřím, že tento projekt studenty k oboru energetiky nejen přilákal, ale že jsme se zde setkali i s budoucími nadějemi české energetiky.

- > Firma ČEPS pořádá i Letní školu. Pro koho je určena?

Projekt Letní školy je cílen na studenty vysokých škol se zaměřením na energetiku. Rádi bychom však s podobným projektem oslovili i studenty středních škol či jejich středoškolské učitele. V rámci Letní školy mají studenti po dobu jednoho týdne možnost poznat firmu ze všech možných úhlů pohledu. Navštíví dispečerské řídicí centrum, vyslechnou si přednášky našich předních expertů, mají prostor s nimi diskutovat. Díky Letní škole mohou studenti získat informace o fungování trhu s elektřinou, zahraniční spolupráci při provozování přenosové soustavy, energetickém obchodu či o nových výzvách energetiky.

- > Většina firem v technických oborech se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Jak je tomu v případě ČEPS?

ČEPS dlouhodobě patří k nejžádanějším zaměstnavatelům. Jako firma jsme problém s nedostatkem technických pracovníků v minulosti tak intenzivně nepociťovali. V poslední době však dopadá nedostatek těchto profesí i na naši společnost. To je jedním z důvodů, proč se snažíme o podporu technického vzdělávání a výchovu mladých odborníků a budoucích kolegů. Věřím, že také díky našim aktivitám se podaří pozornost dětí a studentů k technickým oborům přitáhnout a přesvědčit je, že energetika je obor, který čeká zajímavá budoucnost.
 

Autor: 
Václav Herz
Zdroj: 
Euro