Datum zveřejnění: 
14. 12. 2018

Desátý ročník soutěže robotů na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického (FEL ČVUT) v Praze ovládl GZ-Team z Gymnázia Zlín - Lesní čtvrť. Další dvě místa obsadily týmy Stejně jako loni z Přerova a Gymstr 8.O ze Strakonic. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mediální zástupce katedry řídící techniky FEL ČVUT Ivan Sobička.

Katedra rozdělila Robosoutěž na jarní a podzimní část. V dubnu se uskutečnila pro žáky z druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií a poprvé ji vyhrál dívčí tým. Podzimní část byla určena žákům středních škol, gymnázií a středních odborných učilišť. Přihlásil se do ní rekordní počet 156 týmů ze 75 škol. Do finále se kvalifikovalo 25 týmů, jejichž soupeřem bylo 11 robotů univerzitních studentů programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT.

Studenti pro účast v Robosoutěži museli sestavit a naprogramovat robota ze stavebnice tak, aby dokázal za 90 vteřin bez dálkového ovládání projet co největší část bludiště, jehož plán se náhodně měnil. Scénář připomínal populární hru Pac-Man. Ve vyřazovacím boji se vždy utkali dva roboti na hřištích vedle sebe.

"Myslím, že nám pomohlo štěstí a důmyslnost. Náš robot si jako jediný průběžně vytváří vnitřní mapu bludiště. Použili jsme pouze jeden senzor s rozpoznáváním barvy, který hledí směrem dopředu," uvedl člen GZ-Teamu Jaroslav Knápek, s nímž se na vítězství podíleli Jiří Javora a Michal Berka. GZ-Team loni skončil čtvrtý.

Členové týmů, které se umístily na prvních čtyřech místech, mohou bez přijímacích zkoušek nastoupit do programu Kybernetika a robotika FEL ČVUT.

Zdroj: 
ČTK