Datum zveřejnění: 
13. 12. 2018

Novorenesanční budova někdejšího okresního domu ve Slaném, kde kdysi sídlilo také hejtmanství, je dlouhodobě v neutěšeném stavu. Vzhledem k tomu, že stavba skýtá zajímavé prostory, které by město v budoucnu rádo využilo, nechala radnice zpracovat studii odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT, která se na využití budovy pro kulturní a komunitní centrum. "Studie představuje dvě varianty využití a ve druhé se počítá ještě s rozšířením centra o knihovnu," řekla mluvčí slánské radnice Markéta Růtová.
Odborníci se sešli nejméně dvakrát na projednávání návrhů. Při první schůzce nejprve se zástupci zapsaných spolků a podruhé s veřejností.
Lidé navrhovali pro budovu nejrůznější způsoby využití. Veřejnost by pro ni chtěla nalézt uplatnění například pro společenské a kulturní aktivity jakými jsou různé výstavy, přednášky nebo koncerty. Prostory lze dále využít i jako klubovny.
Podle starosty Martina Hrabánka (ODS) by se s penězi na projekt mělo počítat už v rozpočtu na rok 2019.
Budova je nyní využívaná jen minimálně. Podle prvotních odhadů by její rekonstrukce mohla přesáhnout 50 milionů korun. Pro vytvoření dostatečné finanční rezervy se ale počítá i s částkou okolo 70 milionů korun.

Okresní dům je novorenesanční dvoupatrová nárožní budova z roku 1902.      

Autor: 
KATEŘINA NIČ HUSÁROVÁ
Zdroj: 
Kladenský deník