Datum zveřejnění: 
13. 12. 2018

Již zítra se v Praze odehraje finálové klání tradiční Robosoutěže ČVUT, ve kterém své síly změří konstruktérské týmy ze středních a vysokých škol. Po loňském rozdělování barevných kuliček byl letošní ročník věnován populární hře Pac-Man.

Finále, pořádaném na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT se účastní celkem 39 týmů, z toho dvanáct domácích, přímo z ČVUT. Středoškolští finalisté vzešli z předchozích čtyřech kol, ve kterých se utkalo celkem 139 týmů a 27 z nich se na základě výsledků kvalifikovalo do finále. V něm jim přibyla vážná konkurence, 12 robotů, jejichž konstruktéři jsou přímo absolventi výukového programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT.

Zadání pro tento ročník bylo zkonstruovat robota, který dokáže během devadesáti vteřin projet co největší část náhodně postaveného bludiště. A to sám, bez jakékoliv pomoci nebo dálkového ovládání. Cestou se může také potkat s „duchy“, roboty co se pohybují v bludišti společně s ním. Ty připravil tým organizátorů. Ve vyřazovacím boji se potkají vždy dva roboti proti sobě. Vítězem je ten kdo, nasbírá nejvyšší počet bodů.

Organizátoři slibují, že letošní úloha bude vzhledem ke své povaze divácky velmi atraktivní. Celá akce, je otevřená veřejnosti a slouží k propagaci katedry a k demonstraci nových výukových metod, jež používá. „Členové týmů, které se v Robosoutěži umístí na prvních čtyřech místech, mají již tradičně otevřené dveře ke studiu v programu Kybernetika a robotika – a mohou k nám nastoupit bez přijímacích zkoušek,“ říká Michael Šebek, zakladatel soutěže a vedoucí katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Finále Robosoutěže je veřejné a jsou zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. Uskuteční se v pátek 14. prosince 2018 od 12 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2).

Zdroj: 
otechnice.cz