Datum zveřejnění: 
2. 12. 2018

Český program Alquist vývojářského týmu z pražského ČVUT skončil před několika dny v mezinárodní soutěži Amazon Alexa Prize na druhém místě. Pro studenty je to stejný úspěch, jako pro sportovce stříbrná medaile z olympijských her. Krátce po vyhlášení výsledků v Las Vegas se členy týmu mluvil reportér Petr Kološ.

„Být druhý na celém světě ze 190 týmů, to vůbec není špatný výsledek,“ hodnotí lakonicky úspěch svého pětičlenného studentského týmu Jan Šedivý.

„Kdybychom skončili druzí na olympijských hrách, dostali bychom velkou finanční podporu. Možná by nás stát mohl zkusit podpořit,“ naráží na fakt, že zatímco pro zahraniční týmy je grant od Amazonu pouze jednou z dotačních položek, český tým si o státní podpoře může zatím nechat jen zdát.

Odměna od Amazonu za druhé místo, kterou čeští vývojáři v Las Vegas obdrželi, činí 250 tisíc dolarů pro pětičlenný tým. Prostředky chtějí použít na další rozvoj projektu.

Češi preferují chytrá řešení

Tým by za peníze z grantu chtěl ideálně najmout další nadšence. Věří, že by se jim pak mohlo podařit porazit konkurenční, zpravidla mnohem větší univerzitní týmy. Musíme si poradit se stejným úkolem v menším počtu lidí a volíme proto nestandardní, zato „chytřejší“ řešení, popisuje další člen týmu Jan Pichl.

Tuzemští vývojáři se snažili, aby se struktura dialogu pokud možno neopakovala. Místo velké sady různých pravidel proto do letošního Alqusita aplikovali algorytmy, které pracují s neuronovými sítěmi. Ti, kdo už Alexu doma mají, to v anonymním hodnocení, které bylo součástí soutěže, ocenili. „V hodnocení uživatelů jsme se dlouho drželi na první pozici,“ dodává další z vývojářů Jakub Konrád.

Zdroj: 
rozhlas.cz