Datum zveřejnění: 
29. 11. 2018

Ve dnech 30. listopadu až 2. prosince proběhne v prostorách katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze CERC 2018 - středoevropské kolo soutěže nejprestižnější světové programátorské soutěže univerzit s označením International Collegiate Programming Contest (ICPC).
Jedná se již o 43. ročník mezinárodní soutěže, které se zúčastní 90 týmů ze sedmi evropských zemí (Rakousko, Chorvatsko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko). Týmy budou soutěžit o postup mezi 140 účastníků světového finále 2019 v Portu. V roce 2018 se finále konalo v Pekingu v Číně a v regionálních kolech soutěžilo 49 935 nejlepších studentů výpočetní techniky z 3 098 vysokých škol ze 111 zemí na šesti kontinentech.

ICPC je vrcholná programovací soutěž, organizovaná univerzitami po celém světě. Soutěží tříčlenné týmy studentů, z nichž má každá skupina k disposici jeden počítač a během pěti hodin musí vyřešit co nejvíce zadaných úloh. Těch je obvykle dvanáct. Řešením úlohy je kompletní program v C++, Javě nebo Pythonu, který je vyhodnocován automatickým systémem.

Na soutěž připravují své studenty učitelé (trenéři) výukou algoritmizace, programování a strategie týmové práce. Několik světových univerzit a dobrovolníků ICPC poskytuje pro tento tréning bezplatné online systémy automatického vyhodnocování řešených úloh. Soutěž podporuje kreativitu, týmovou spolupráci a inovaci při vytváření nových softwarových programů a umožňuje studentům otestovat své schopnosti pracovat pod tlakem. Je to nejstarší, největší a nejprestižnější programovací soutěž na světě.

Předkola ICPC probíhají každoročně v podzimních měsících na několika úrovních, z nichž na nejvyšší úrovni jsou regionální kola, mezi které patří i CERC 2018. Z něj do světového finále postoupí tři nejlepší týmy.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci Kampusu Dejvice v Technické ulici a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 169 studijních programů a v rámci nich 480 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou.

Zdroj: 
personalista.com