Datum zveřejnění: 
29. 11. 2018

Návrh na jmenování šesti desítek nových profesorů po dnešním projednání vládou posoudí prezident Miloš Zeman. Na seznamu, který má ČTK k dispozici a který kabinet podle informací Strakovy akademie schválil, jsou například někdejší předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer a neurochirurg David Netuka. Nové profesory navrhly vědecké rady univerzit, své podněty pak předložily ministru školství Robertu Plagovi (ANO).

Mezi šedesátkou navržených kandidátů je 11 žen. Nejvíce profesorů navrhla tradičně Univerzita Karlova, a to 19. Osm návrhů předložila Masarykova univerzita, sedm nových titulů navrhlo České vysoké učení technické v Praze a šest Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Návrhy podalo i 12 dalších vysokých škol.

Zastoupeni jsou tentokrát především odborníci v technických vědách, kterých jsou na seznamu zhruba dvě desítky. O něco méně je lékařů. Mezi kandidáty jsou dále ekonomové, chemici, zoologové, umělci či akademici, kteří se věnují humanitním vědám. Profesorem by se měl stát například statistik Jakub Fischer, který od roku 2012 do loňska vedl Radu vysokých škol. Působí na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde se specializuje na hospodářské a sociální statistiky a aplikované ekonomické statistiky.

Mezi dalšími kandidáty na profesora je mimo jiné známý neurochirurg David Netuka z Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice. Netuka se jako odborník na svůj obor objevuje i v médiích. Specializuje se na operace mozku, mezi jinými operoval lyžařku Šárku Strachovou.

Zeman na jaře 2015 odmítl podepsat jmenovací dekrety tří navržených kandidátů - Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti. Všichni dotčení se proti jednání hlavy státu bránili žalobou. Eichler ji později stáhl.

Ačkoli by Zeman podle verdiktu Městského soudu v Praze měl o návrzích rozhodnout znovu, dosud tak neučinil. V červnu uvedl, že to udělá na základě podkladů, které si prostřednictvím ministerstva školství vyžádal od Univerzity Karlovy.

Od začátku kauzy se k Zemanovi dostalo několik seznamů kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministr školství, i když to v minulosti někdy dělal prezident.



 

Zdroj: 
eurozpravy.cz