Datum zveřejnění: 
27. 11. 2018

Ačkoliv na české vysoké školství slýcháme v posledních letech především kritické ohlasy, zvládají naše univerzity i tak produkovat velké množství talentovaných absolventů, schopných se uplatnit v celosvětové konkurenci. Obzvlášť patrný je tento jev v technických oborech, kde Češi dlouhodobě patří ke světové špičce. To nyní ostatně potvrdil i vývojářský tým Alquist složený ze studentů ČVUT.

Alquist se před několika měsíci úspěšně probojoval do finále soutěže Amazon Alexa Prize, pořádaného technologickým gigantem Amazon, ve kterém se týmy z celého světa utkaly o to, kdo vyvine nejlepší umělou inteligenci pro hlasovou asistentku Alexu, schopnou konverzovat s lidmi o populárních tématech jako filmy, sporty nebo hudba. A finále, které proběhlo před pár hodinami v americkém Las Vegas, pro české zástupce už o moc lépe dopadnout nemohlo.

Pětičlenný český tým složený ze studentů ČVUT, jmenovitě Janem Pichlem, Petrem Markem, Jakubem Konrádem, Martin Matulíkem a Petrem Lorencem, pod vedením Jana Šedivého skončil v konkurenci nejlepších světových univerzit tak jako loni na druhém místě a kromě velkého ocenění své práce si odnesl i výhru ve výši 100 tisíc dolarů, což je zhruba 2,3 milionu korun. Úspěch je v tomto případě o to cennější, že čeští zástupci byli jediným týmem z neanglicky mluvící země, který se do finálového kola probojoval.

„Jsme rádi, že jsme obhájili druhé místo. Bereme to jako velký úspěch, protože jsme letos celý systém tvořili od nuly a ještě v květnu to vypadalo, že se do finále vůbec nedostaneme. Konkurence byla tentokrát mnohem tvrdší, protože stavěla na loňských výsledcích, ale my jsme se to rozhodli udělat jinak,“ říká k finále jeden z členů českého týmu Petr Marek.

Před český tým se ve finále dostali už jen zástupci Kalifornské univerzity v Davisu, což mimo jiné potvrzuje i to, že přes značnou, již zmíněnou kritiku mají české univerzity stále co nabídnout a co víc, jsou v určitých ohledech dokonce na stejné úrovni jako ty světové. Tato slova ostatně potvrzuje i vedoucí celé výpravy a výzkumník ČVUT Jan Šedivý: „Umístění týmu Alquist jasně ukazuje, že jsou české univerzity na stejné úrovni jako ty nejlepší světové.“

Na vývoji inteligentního bota jinak český tým strávil zhruba rok a v soutěži zaujal především schopností zpracovat velké množství témat vedoucím až ke stovkám tisíc uskutečněným konverzací. Výsledek je pro český tým o to cennější, že hodnocení ve finálovém kole proběhlo kompletně pod taktovkou expertů z Amazonu, tedy lidí, kteří se na denní bázi podílejí na rozvoji jedné z momentálně nejvíce inovativních a nejhodnotnějších firem na světě.

Zdroj: 
czechcrunch.cz