Datum zveřejnění: 
27. 11. 2018

Tým studentů Českého vysokého učení technického pod vedením doktoranda Jana Pichla obhájil se svým konverzačním počítačovým programem (botem) Alquist loňské druhé místo v soutěži Alexa Prize pořádané technologickou společností Amazon. Výsledky oznámil Amazon v pondělí večer místního času (v noci na dnešek SEČ) v Las Vegas na úvod pětidenní konference AWS re:Invent. Český tým díky druhému místu získal 100.000 dolarů (2,3 milionu korun).

Úspěšnější než studenti ČVUT byli jen jejich kolegové z Kalifornské univerzity v Davisu s chatbotem Gunrock. Na třetím místě stejně jako loni skončila Alana z Heriotovy a Wattovy univerzity ve skotském Edinburghu. Vítězové si odnesli 500.000 dolarů, na třetí místo pak připadlo 50.000 dolarů.

Amazon se ještě chystá rozdělit milion dolarů (23 milionů korun) na vědecké granty. Částku získá tým, jehož konverzační bot bude schopen dvacet minut souvisle a přirozeně rozprávět s lidskými mluvčími.

Soutěž Alexa Prize byla vypsána počátkem letošního roku. Cílem soutěžících bylo vyvinout konverzačního aplikaci, takzvaného chatbota, který je schopen jako součást digitální asistentky Alexa v přístrojích Amazonu co nejdéle a nejzábavněji povídat o určitých tématech, například filmových novinkách nebo sportu. Uživatelé Alexy pak na základě komunikace s botem konverzace hodnotili, ve finále pak rozhodovali porotci z médií.

Pro letošní ročník studenti z ČVUT svého bota zcela přepracovali. Používá nejnovější neurální síťovou technologii. Podle tvůrců je schopen se zapojit do většiny konverzací, navíc však vyniká v 26 vybraných tématech. Jméno Alquist odkazuje na drama R.U.R. Karla Čapka. Alquist je jediným člověkem, kterého vzbouření roboti na výrobním ostrově ušetří.

Zdroj: 
ČTK