Datum zveřejnění: 
27. 11. 2018

Česká věda se může pochlubit dalším úspěchem. Inovativní systém, který umožní proměnit poušť v úrodnou půdu, představí čeští zástupci na Světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.

Voda je základem života na Zemi a je součástí všeho, co nás obklopuje. Vodní pára je obsažena také ve vzduchu, a to dokonce i v tom pouštním. Právě toho se rozhodli využít čeští vědci. Pomocí unikátní technologie Solar Air Water Energy Resource (S.A.W.E.R.) chtějí zajistit vláhu i dosud neúrodným pouštním krajinám.

Základem systému S.A.W.E.R. jsou dva po sobě následující procesy. V první fázi dojde k navázání ve vzduchu obsažené vodní páry na povrch speciálně upraveného materiálu – desikantu. Dalším přívalem venkovního vzduchu, zahřátím a následným zchlazením pak dochází k uvolnění vody z desikantu, a tím i zvlhčení okolního pouštního ovzduší. Oproti běžnému chladiči je výkonnost tohoto systému až dvacetinásobná, a navíc funguje autonomně ze solární energie.

Celý projekt je výsledkem kooperace několika týmů. Na vývoji se podílelo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov a Fakulta strojní ČVUT v Praze. Botanický ústav Akademie věd ČR nyní pracuje na vývoji systému pro kultivaci pouště, který využívá část takto získané vody pro speciální fotobioreaktor – umělé prostředí sloužící ke kultivaci mikroorganismů. Ty pak půdu vyživí, zvýší zadržování půdní vláhy a pomohou rostlinám získávat živiny efektivněji.

 

Autor: 
Adéla Svobodová
Zdroj: 
pozitivni-zpravy.cz