Datum zveřejnění: 
27. 11. 2018

Zelení a piráti chtějí do Jihomoravského kraje rozšířit projekt navigace pro hendikepované, který se právě připravuje na Vysočině. Navigace významně usnadní pohyb po městech lidem na vozíčku, se zrakovým či jiným postižením, nebo třeba i rodičům s kočárkem.

Klub Zelených a pirátů se v zastupitelstvu Jihomoravského kraje ujal projektu ROUTE4ALL, který se snaží zpřístupnit město lidem s postižením nebo horší pohyblivostí. Na realizaci projektu se bude podílet krajský odbor informatiky.

Vždy vybere vhodnou cestu

Projekt mapuje například přístupnost přechodů pro chodce, zastávek MHD, nebo dokonce i bezbariérový přístup do některých budov či k bankomatům, a byl by tak návodem pro osoby s různou úrovní postižení, jak se mohou bez překážky dostat k cílovému bodu. "Potenciální přínos projektu pro život lidí je obrovský – lidé s různými postiženími se budou moci po Brně i dalších městech pohybovat snáze a bezpečněji," vysvětluje předseda klubu zelených a pirátů Jiří Hlavenka.
ROUTE4ALL je společným projektem společnosti Central European Data Agency, a. s., sociálního podniku Naviterier, s. r. o. a Českého vysokého učení technického. Registruje bariéry, kterých si běžný člověk třeba ani nevšimne, ale lidi s postižením nebo s horší mobilitou významně limitují při jejich pohybu po městě.
"Navigace vždy najde vhodnou cestu pro konkrétního člověka. Ať už je zrakově postižený, na vozíčku, nebo jde s kočárkem po cizím městě," zdůrazňuje Hlavenka.

Zelená od kraje

Projekt chytré navigace se právě rozjíždí v kraji Vysočina. Klub zelených a pirátů chtěl po hejtmanství, aby se v podobném duchu zrealizoval i v jihomoravských městech. "Navigaci jsme představili vedení kraje. Dostali jsme zelenou pro to, abychom spolu s firmami, které na navigaci pracují, začali připravovat projekt i pro Jihomoravský kraj," vysvětluje Jiří Hlavenka.
Pro klub zelených a pirátů představuje rozšíření projektu do Jihomoravského kraje jasnou prioritu. "Budeme usilovat o to, aby projekt obdržel dostatečnou finanční, metodickou a technologickou podporu od vedení kraje a úspěšně se tady rozjel," uzavírá Hlavenka.

Lidé s různými postiženími se budou moci po Brně i dalších městech snáze a bezpečněji pohybovat.

Zdroj: 
Právo