Datum zveřejnění: 
27. 11. 2018

Studenti pražského ČVUT za sebou mají mimořádný úspěch. Jejich projekt konverzačního robota s názvem Alquist skončil na druhém místě v mezinárodní soutěži Alexa Prize amerického gigantu Amazon. Pro technické univerzity je to úspěch srovnatelný s kvalifikací na olympijské hry. Soutěž v Las Vegas sledoval na místě reportér Radiožurnálu.

Cílem soutěže je vyvinout robota, který si dokáže zábavně a kvalitně povídat o populárních společenských tématech po dobu dvaceti minut. Výjimečnost Alquista spočívá v tom, jak rychle se umí učit z toho, co už od lidí slyšel. Jedná se o velmi pozorného a chytrého posluchače a partnera rozhovoru.

„Náš bot je hodně zaměřený na témata, jako jsou filmy, sporty a tak podobně. A ti porotci se tentokrát s botem bavili o obecnějších tématech. Do našich zabrousili, ale ne důkladně a to mohlo svědčit vítěznému týmu,“ popsal Radiožurnálu člen soutěžního týmu ČVUT Jakub Konrád. Hodnocení finalistů měla na starosti tříčlenná porota. První cenu si odnesl tým z Univerzity Davis v Kalifornii, třetí z edinburské univerzity Heriot-Watt.

Šek na sto tisíc dolarů

Čeští vývojáři se snažili, aby se struktura dialogu neopakovala a konverzace tak nebyla nudná. Místo velké sady pravidel, které vyvinuli pro loňský ročník, připravili letos algoritmy, které pracují s neuronovými sítěmi. Na těch je například založen překladač od Google.

V Česku se zatím hlasově ovládaným zařízením nedaří. Důvodem je, že neumí česky. Například v USA je tu má pětina dospělých obyvatel a letos by celosvětový počet těchto zařízení měl překročit sto milionů.

Za konverzačního bota Alquist získal český tým šek na sto tisíc dolarů.

Autor: 
Petr Kološ, Veronika Šírová
Zdroj: 
irozhlas.cz