Datum zveřejnění: 
24. 11. 2018

Skóre: 0.79

Cena Invence

JITKA PALICH FUČÍKOVÁ

S týmem spolupracovníků v Ústavu imunologie při 2. KF UK a v biotechnologické firmě SOTIO dokázala, že přítomnost proteinu kalretikulinu zásadním způsobem ovlivňuje aktivaci protinádorové imunitní odpovědi. Nyní se podílí na klinickém vývoji přípravků na bázi aktivní buněčné imunoterapie (DCVAC), které by v případě kladných výsledků mohly do deseti let pomoci pacientům s nádorovým onemocněním plic, prostaty a vaječníků.

Cena Industrie

IDEA STATICA S. R. O. JURAJ ŠABATKA, LUBOMÍR ŠABATKA

Firma IDEA StatiCa vyrábí software, který pomáhá projektantům a statikům zajistit bezpečnost a spolehlivost navrhovaných budov, mostů a dalších konstrukcí. Spolu s českými univerzitami přišla s nápadem vícestupňového navrhování konstrukčních detailů. Její software používá více než 2000 firem v 70 zemích světa, mj. Museum of Future v Dubaji nebo velodrom v Jakartě.

Cena Doctorandus za přírodní vědy

IVANA MEJDROVÁ

Pokračovatelka Antonína Holého v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR zkoumá skupinu enzymů (PI4K), které v buňkách ovlivňují řadu důležitých procesů a hrají klíčovou roli v infekcích způsobených viry. Umožňují množení jednoduchých RNA virů, které způsobují nachlazení, ale také encefalitidu nebo záněty srdce a mozku. Teorie Ivany Mejdrové předpokládá, že pokud zacílí právě na tyto enzymy, přestanou se viry množit a nebudou odolné proti léčbě.

Cena Doctorandus za technické vědy

LUKÁŠ NEUMANN

Absolvent Fakulty elektrotechnické ČVUT přinesl se svými kolegy celosvětově první metodu, která obecně řešila problém nalezení a přečtení textu v obraze. Jeho metoda kombinuje strojové učení a nový algoritmus pro vyhledávání jednotlivých písmen nezávisle na jejich orientaci a velikosti.
ČVUT algoritmus celosvětově patentovala, software koupila společnost Samsung pro své mobilní telefony. Lukáš Neumann nyní na Oxfordské univerzitě pracuje na výzkumu algoritmů umělé inteligence pro samořiditelná auta.

Zdroj: 
Českobudějovický deník