Datum zveřejnění: 
23. 11. 2018

V říjnu roku 2018 se v Ateliéru D Fakulty stavební ČVUT v Praze konal workshop „Schodišťové konstrukce – Řemeslná obnova historických staveb“. Workshopu se jako lektoři zúčastnili zaměstnanci Fakulty stavební ČVUT v Praze, Národního technického muzea a odborníci z praxe. Na straně účastníků se na akci podíleli studenti Fakulty stavební a Fakulty architektury ČVUT v Praze a Národního památkového ústavu.

Projekt NAKI II „Tradiční městské stavitelství a stavební řemesla na přelomu 19. a 20. století“ je zaměřen na stavby z 19. a počátku 20. století, které jsou odrazem zvyšující se životní úrovně střední vrstvy obyvatel. Městské obytné stavby představují bohatý zdroj informací o architektuře, designu a řemeslech této doby, které bez jejich znalosti není možné obnovit a zachovat dalším generacím. Důležitou součástí každého objektu bylo vždy schodiště, jehož návrhu jako reprezentativního prostoru domu byla věnována nemalá pozornost.

Schodiště 19. století používají pro své konstrukce celou škálu stavebních principů. Z počátku 19. století převládají schodiště s vřetenovou stěnou anebo skeletové (sloupové nebo pilířové) s plackovými klenbami, postupně dochází k rozšíření schodišť s kruhovým, resp. půlkruhovým půdorysem s uvolněným prostorem schodišťového zrcadla a vetknutými kamennými stupni. Schodišťové zábradlí bylo provedené nejčastěji z prefabrikovaných prvků z kovaného železa nebo litiny.

Součástí výstupů projektu NAKI je pořádání řemeslných workshopů, které mají studentům, pracovníkům památkové péče, stavebním architektům a projektantům, stavebním technikům, ale i uživatelům z řad vlastníků historických nemovitostí, zabývajícím se studiem a obnovou historického stavebního fondu, zprostředkovat poznání řešené problematiky.

Program workshopu

Program workshopu kombinoval prezentaci teoretických poznatků archivního výzkumu Národního technického muzea a katedry architektury Fakulty stavební a znalosti odborníků z praxe – kameníků, sochaře a specialisty na podlahové teraco, formou tvůrčího workshopu.

Každý účastník byl seznámen s tradičním kamenickým nářadím, principy rozměření schodišťového stupně a vyzkoušel si nesnadnou práci kameníka spojenou s tesáním schodišťových stupňů z pískovce, žuly nebo opuky.

Zájem účastníků vzbudil také postup výroby podlahového teraca – míchání směsi, štípání a lepení ornamentů z kamenných kostiček a broušení již zatvrdlého vzorku. Nemalou pozornost vyvolala nezvyklá zkušenost s pohybem ve virtuálním schodišťovém prostoru.

Dojmy z workshopu pohledem reportérky

Workshopu o schodištích na Fakultě stavební ČVUT se zúčastnila i reportérka ESTAV.cz:

„Oceňuji výbornou rozmanitost programu, kde účastníky provedli přednášející celým procesem tvorby schodiště, od úplných základů s typologií jednotlivých druhů schodišť až po samotné broušení a tvorbu komponentů schodiště. Typologické části se ujal Martin Ebel z Národního technického muzea, která byla názorně ukázána na příkladech zajímavých schodišť z praxe. Náhlá změna programu také nepředstavovala pro organizátory problém, a tak jsme byli provedeni procesem restaurování schodišťových doplňků v podobě kamenných soch, které jsou součástí chrámu v Kambodži. S touto zkušeností nás seznámili Michal Blažek a Denis Anfilov, kteří byli součástí projektu restaurace chrámových soch. Účastníci si potom mohli výrobu sami zkusit v doprovodu odborníků z řad kameníků. Výbornou zkušeností byla výroba teraca, kdy se na podkladní beton nanese vrstva nalámaných/nasekaných kamenných tvarů, po zatvrdnutí se přechází k broušení, kterého jsme se účastnili také.

Velmi doporučuji se zúčastnit podobných workshopů na ČVUT, je toho zde hodně k vidění a věřím že si každý účastník odnesl plno zajímavých poznatků.“

Zdroj: 
estav.cz