Datum zveřejnění: 
23. 11. 2018

Zorientovat se v kariérním světě je někdy pořádný oříšek. Přijít na to, co chceme dělat. Zjistit, jestli na to máme. Odhalit, kudy se vydat. A taky koho se zeptat, když si nevíme rady. Dobrou zprávou je, že při vysokých školách existují instituce, které vám rády pomohou a dobře poradí – tzv. kariérní centra. Zatímco v zahraničí jsou prvním místem, kam si jdete pro radu, v Česku jich využíváme pořád ještě relativně minimálně. Přitom mají co nabídnout.

Všichni chodíme do školy, navštěvujeme stejné předměty a zjišťujeme při nich ty samé informace. Když pak stojíme na pomyslné startovní čáře, máme v podstatě všichni stejné šance, že? No, nemáme. O našem úspěchu na pracovním trhu už totiž nerozhodují jen znalosti. Momentálně o něm rozhodují hlavně tzv. soft-skills, které jsou středobodem práce v jakémkoli kolektivu.
The Economist Corporate Network se v rámci jedné své studie ptala vybraných majitelů a generálních ředitelů nejen globálních společností na to, co je pro jejich byznys aktuálně nejdůležitější, a podle 72 % z nich jsou to právě soft-skills jejich zaměstnanců, které jsou pro ně dokonce výrazně důležitější než klasické znalosti (tedy tzv. hard-skills). Každý druhý má totiž dnes diplom a naučit se pracovat v určitém programu nebo schématu dokážeme snad úplně všichni. Právě v soft-skills tak leží budoucnost – podle odhadů některých odborníků mají být do roku 2030 čistě jen na nich postaveny až dvě třetiny existujících pracovních pozic.

NA KAFE ZA LEPŠÍ KARIÉROU

Problém se soft-skills je to, že je leckdo (zejména studenti technických oborů) podceňuje. A taky se hůře učí, což nás přivádí zpátky ke kariérním centrům.
Třeba takové KáCéčko, tedy Kariérní centrum ČVUT, totiž právě na rozvoji soft-skills u svých studentů usilovně pracuje, a to ne skrze davové přednášky plné obecných motivačních frází, ale prostřednictvím úzce zaměřených praktických seminářů a workshopů a face to face konzultací. "Se svým koučem můžete třeba jen tak zajít na kafe a probrat, co vás trápí nebo zajímá, naprosto neformálně," říká Iva Peláková z KáCéčka.
Kromě kafování centrum nabízí i klasickou kariérní poradnu (setkání s poradcem, který s vámi probere, na co se hodíte, kam směřovat a co zlepšit), personální poradnu (kdy se potkáte přímo s HRistou z velké firmy a můžete se ho zeptat na všechno, co vás zajímá) nebo mentoringový program, v rámci nějž svého mentora navštěvujete přímo ve firmě za jejího běžného provozu a zjišťujete, jak to celé funguje. Studenti ČVUT si mohou v místní knihovně také vybrat některou z mnoha knih o osobním rozvoji, nebo třeba sledovat on-line inspiraci na webu centra či na jeho Facebooku.
Díky odborníkům z KáCéčka tak jednoduše zjistíte, co je pro vás důležité a co v životě opravdu chcete, co vás motivuje, jak se sebou efektivně pracovat tak, abyste dosáhli cílů, které jste si stanovili, a jak konstantně zlepšovat nejen vaše pracovní, ale i ty mezilidské vztahy. Velká většina místních programů a akcí je navíc úplně zadarmo, a co si z nich odnesete, je k nezaplacení. Doporučujeme proto mrknout na kariernicentrum.cz a začít budovat svůj náskok už při studiu. Kdo totiž zaspí, ten zalituje – to vám garantujeme.

KARIÉRNÍ CENTRUM ČVUT

KáCéčko sídlí v CIIRC budově pražského ČVUT. Odborníci z něj místním studentům radí nejen s kariérním plánováním (kam se po škole vydat, aby je to bavilo), ale pomáhají také s osobnostním testováním.       

Zdroj: 
Studenta web&mag