Datum zveřejnění: 
22. 11. 2018

Moderní budova Národní technické knihovny se veřejnosti otevřela 9.9.2009 a od té doby získala nejedno ocenění. Interiéru dominuje rozlehlé atrium s ochozy a pestrobarevnými podlahami.

Betonové stěny směrem do atria zdobí přes dvě stovky avantgardních kreseb komiksového typu. V knihovně, přístupné komukoliv, je na milion 200 tisíc svazků technické literatury. A při studiu se lze i pohodlně natáhnout.

NTK je největší a nejstarší knihovna technické literatury v České republice. Budova knihovny v Kampusu Dejvice má půdorys zaobleného čtverce o rozměrech 75×75 metrů. Je devítipodlažní: má tři podzemní (depozitáře a parkoviště) a šest nadzemních podlaží. Čísla na fasádě, 263 a 21, znamenají obvod a výšku pláště budovy. Moderní ekologická stavba je otevřená studentům, pedagogům, ale i zájemcům o technické informace z řad nejširší veřejnosti.

Kromě elektronických knih a časopisů, které jsou dostupné všem registrovaným zákazníkům NTK i vzdáleně, tu najdete, samozřejmě, i regály s knihami. V umístění knih podle vědních oborů se lze snadno orientovat díky potištěným pilířům u schodů. Ve všech patrech se nacházejí multifunkční zařízení, na kterých návštěvníci mohou kopírovat, tisknout a skenovat. Knihovna má individuální i týmové studovny a učebny, zóny klidu. Pokud si někdo z návštěvníků potřebuje na chvilku odpočinout, natáhne se na některou z mnoha pohovek.

Knihovna je také společenským a kulturním centrem: pořádá přednášky, výstavy ve vlastní galerii, koncerty, exkurze a vzdělávací akce, je místem setkávání. V budově sídlí též Ústřední knihovna ČVUT, pobočka městské knihovny, univerzitní knihkupectví a kavárna.

Podlahy v NTK hrají barvami. Od červené přes žlutou, zelenou až k modré. Ne bez významu, věrně překreslují technickou mapu průhybů stropních konstrukcí. Červená barva znamená minimální průhyb nad sloupy a kotvícími prvky, modrá barva největší průhyb. Ochozy komiksovými kresbami ozvláštnil rumunský výtvarník Dan Perjovschi. Kreslil černým fixem. Kam to šlo, dosáhl z lešení, vyšší patra „dobýval“ z malé plošiny zavěšené na laně.

Budova získala nejedno ocenění, například cenu Nejlepší novostavba v historickém prostředí od Klubu Za starou Prahu. Významný architektonický web Architizer nedávno zařadil NTK mezi 8 nejunikátnějších knihoven světa.

Národní technická knihovna je otevřena 24 hodin denně po celý rok. Konkrétní otevírací doby jednotlivých jejích částí najdete na webu.

Autor: 
Jolana Nováková
Zdroj: 
rozhlas.cz