Datum zveřejnění: 
21. 11. 2018

Linde Material Handling uspořádala na zámku Štiřín odbornou konferenci.

Zaujali takové osobnosti jako profesor Vladimír Mařík, specialista na Průmysl 4.0, přední český ekonom Tomáš Sedláček, průkopník chytrého bydlení Jan Průcha či Josef Havelka, ikona českého kreativního marketingu.
Průvodcem celého dne byl již tradičně Jakub Železný společně s Jindřichem Kotyzou, ředitelem a jednatelem Linde MH ČR.
Konferenci zahájil profesor Vladimír Mařík, který se věnoval stavu zavádění standardů Průmyslu 4.0. Ve zkratce jde o další, hlubší digitalizaci a propojenost výrobních procesů a větší podíl automatizace a robotizace ve výrobních postupech. "Často v souvislosti s robotizací narážím na obavy lidí ze ztráty práce, z jejich nahrazení roboty a následně z převzetí vlády nad jejich životy. Není ale vůbec třeba se bát. Roboti nahrazují místa, pro která nemáme lidskou pracovní sílu, kam nemůžeme lidi sehnat. Lidé pak mají šanci se přesunout na nová, zajímavější místa a zvýšit kvalitu svého života," upřesnil profesor Mařík. "Automatizací tedy nedojde k růstu nezaměstnanosti, ale ke změnám pozic. Směřujeme k tomu, abychom vyráběli skutečně jen to, co potřebujeme a využijeme, a sdíleli to, co sdílet můžeme. Abychom šetřili přírodu a zdroje. To je cílem páté revoluce, ale abychom k ní došli, musíme projít čtvrtou, nepřeskočitelnou fází. Nestačí mít robotizovanou továrnu, musíme kolem ní mít chytré město a optimálně hospodařit s energiemi," dodal Vladimír Mařík, zakladatel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC).
S velkým zájmem se setkala přednáška Jana Průchy na téma Naše bydlení ve 20. letech 21. století. Posluchače velmi zaujala problematika tzv. chytrých domácností a dala podnět k diskuzi o tom, jak bydlet jednodušeji a mít svůj domov více pod kontrolou.
O tom, co vše se dá udělat pro bezpečnost ve skladech, pohovořil Lukáš Vavřička, který působí v roli Poradce pro bezpečný provoz a manipulaci ve společnosti Linde MH ČR. Námětem jeho přednášky byla případová studie ze společnosti Knauf Insulation, jejíž hlavní náplní je vyhodnocování rizik v prostorech výroby a skladů. Propracovaná metodika Linde Safety Scan a zkušenosti provozovatele poskytly posluchačům inspiraci i přehled o tom, jak se dá účinně předcházet nehodám a zraněním s ohledem na účelně vynaložené náklady.
Na závěr vystoupil ekonom Tomáš Sedláček, jehož osobitý styl přednášky shrnul sto let republiky a přinesl zajímavý pohled na možný vývoj v příštích sto letech podle černého i optimistického scénáře.       

Zdroj: 
Transport a logistika