Datum zveřejnění: 
20. 11. 2018

Tahákem českého pavilonu na světové výstavě v Dubaji bude unikátní přístroj na výrobu vody

Proměnit poušť v zelenou kvetoucí zahradu chtějí čeští vědci. Poprvé představili unikátní přístroj, který jim má tento cíl pomoci splnit. Zařízení vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím slunce pojmenované S. A. W. E. R. bude srdcem připravovaného českého pavilonu na Světové výstavě 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.
Vodní pára díky chladu kondenzuje. To ví každý, na koho někdy kápla třeba voda z běžící klimatizace. Zatímco běžným chladičem lze z pouštního vzduchu dostat v průměru deset litrů denně, zařízením S. A. W. E. R. lze získat v průměru až dvě stě litrů denně při srovnatelných průtocích upravovaného vzduchu.
Hlavní výhodou zařízení českých vědců je ale jeho autonomní provoz. Zařízení umístěné v kontejneru je možné přivést kamkoliv a prakticky hned spustit. Je totiž poháněno energií ze slunce.
Vedlejším produktem technologického systému je pak teplá voda pro sprchování a chladný vzduch pro klimatizaci budovy.
Přístroj S. A. W. E. R. je metr široký, dva metry vysoký a necelých pět metrů dlouhý. Kvůli testování je uzavřen v kontejneru, což umožňuje vědcům nastavit různé podmínky. "Testujeme ho v komoře, kde lze nastavit různou vlhkost vzduchu," popisuje jeden z jeho tvůrců Bořivoj Šourek z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Vývojáři tak mohou zkusit, kolik vody dokáže vyrobit v podmínkách srovnatelných s Dubají, kde zařízení usnadňuje vlhký přímořský vzduch, ale zkusit i extrém. Tím je podle vědců klima srovnatelné se saúdskou metropolí Rijádem ležícím uprostřed vyprahlé pouště. Vědci stroj nyní testují v univerzitním areálu v Buštěhradu u Prahy. Jádrem zařízení je absorpční výměník. Vědec ho s mírnou nadsázkou přirovnává k sáčku s malými kuličkami, který výrobci přikládají k novým botám, aby pohlcoval vlhkost.

Pitná voda z pouštního vzduchu

Materiál z venkovního vzduchu odebere vlhkost a zadrží ji. Zároveň se do systému nasaje další venkovní vzduch, který se nejdříve ohřeje na tak vysokou teplotu, aby bylo možné z povrchu vodní páru uvolnit a tím pouštní vzduch navlhčit.
Vzduch při zvýšené teplotě do sebe totiž může vázat větší množství vodní páry. Na chladič pak přichází výrazně vlhčí vzduch, než je venkovní vzduch z pouště. Díky tomu lze chladičem získat daleko více vody kondenzací ze vzduchu.
Z kontejneru ven vede plastová trubka končící v kanystru, stojícím na váze. "Výsledek se váží, to je nejjednodušší způsob, jak to změřit," vysvětluje Šourek. Vytéká destilovaná voda, tu vědci ještě "ochutí" minerály na běžnou pitnou vodu.
Národní pavilon pro světovou výstavu Expo 2020 navrhli mladí architekti z ateliéru Formosa AA. K vidění bude třeba monumentální instalace designového skla vyrobená podle návrhů Maxima Velčovského.       

Autor: 
Robert Oppelt
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes