Datum zveřejnění: 
20. 11. 2018

Místa na pokraji zájmu, přiměřené a invenční zásahy do problémových částí městského organismu, provokativní výzva k otevření zakonzervovaného areálu v historickém centru, poetické oživování krajiny, ale i útočiště pouliční mládeže – taková byla témata 19. ročníku Přehlídky diplomových prací, kterou každoročně pořádá Česká komora architektů. Letos se o ocenění ucházelo 98 diplomantů. Práce hodnotila porota v čele s předsedou Pavlem Pijáčkem, dalšími členy byli architekti Tomáš Bezpalec, Lukáš Brom, Ida Chuchlíková a Vojtěch Kaas. "Zaměřili jsme se na přesvědčivost konceptu, jasný vztah k místu, odpovídající funkční a hmotové řešení. Dále jsme vyhledávali témata, která v současnosti rezonují, a nakonec jsme velmi opatrně posuzovali způsob prezentace," uvádí Pavel Pijáček.
Vítězem přehlídky se stal Igor Machata s projektem OKDR 2.0 obhájeným na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Jeho práci vedli Ivan Kroupa a Jana Moravcová. Igor Machata hledal potenciál místa pohybujícího se na pokraji zájmu – lokality v bratislavské městské části Ružinov. Druhou cenou byl oceněn Ondřej Blaha za práci Palmovka, zpracovanou pod vedením Michala Kuzemenského na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Třetí pozice udělila porota v letošním ročníku hned dvě. První z nich putovala k absolventovi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jakubu Herzovi za projekt Resuscitace areálu České obce sokolské na Malé Straně. Pod vedením Jana Šépky dle hodnocení porotců citlivě pracoval s historickými objekty a nenásilně do nich začlenil potřebné funkce.
Další třetí cenu získala Klára Jeníková za diplomovou práci Subcentrum Klamovka – Nové lokální centrum v Plzeňské ulici obhájenou na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Projekt zpracovala pod vedením Borise Redčenkova, navrhla konverzi vozovny, kterou rozvinula dostavbou objektu galerie.
Stejně jako v uplynulých ročních pokračuje virtuální galerie na www.diplomy.cz, kde jsou zároveň uveřejněny všechny oceněné práce předchozích ročníků Přehlídky.      

Zdroj: 
Stavitel