Datum zveřejnění: 
20. 11. 2018

Zájem o spolupráci s Izraelem na poli výzkumu, vývoje a inovací ve světě roste a Česká republika nechce zůstat pozadu. Na úvod týdenního inovačního česko-izraelského workshopu vystoupil v pondělí v budově Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Simon Litsyn, profesor Telavivské univerzity, inovátor a jeden z duchovních otců flash disku.

O spolupráci stojí obě strany

Česká republika vidí ve vědecké spolupráci s Izraelem velkou příležitost. Již od roku 2015 zde máme, v jako vůbec první zemi, speciální atašé pro oblast vědy a výzkumu, Delanu Mikolášovou. Ta nedávno například zprostředkovala setkání zástupců Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR s vědci z proslulého Weimannova institutu věd (psali jsme zde). Podle Mikolášové je vidět, že izraelští vědci, kteří Českou republiku navštíví, mají velmi vysoké mínění o našich vědeckých institucích a vysokých školách (více v rozhovoru s Janem Žižkou zde).

Dalším aktuálním důkazem rostoucí spolupráce je týdenní inovační workshop, který v Dolních Břežanech, pořádá ČVUT ve spolupráci se STAR Research & Innovation Cluster. Do Česka pozvali izraelské kapacity na inovace v čele s Orenem Simanianem, mentorem a podnikatelem a právě Simonem Litsynem, izraelským inovačním guru, aby zde předali své zkušenosti se zakládáním a rozvojem firem.

Inovace jako proces

Simon Litsyn, kromě toho, že stál u zrodu flash disků ve firmě M Systems, má na svém kontě přes 60 registrovaných patentů a založil 6 úspěšných startupů, včetně jedné z nejúspěšnějších izraelských společností StoreDot, která se specializuje na vývoj baterií. Ve své úvodní přednášce naznačil, které faktory jsou klíčové pro úspěch inovací. Zdůraznil, že jedinečný nápad je pouze jednou z částí celého procesu. Úspěch, kromě přelomové myšlenky, totiž závisí i na vhodném načasování, správné organizaci, dostatku finančních prostředků nebo schopných lidí v týmu. Právě v nedostatku vysoce kvalifikovaných lidí s velmi specifickou znalostí spatřuje jednu z hlavních překážek růstu inovací nejen v České republice.

Nebát se selhání

Izrael je hned po Hongkongu na druhém místě na světě v počtu mimořádně úspěšných inovativních firem na jednoho obyvatele. Proč právě v Izraeli vzniklo tak úspěšné inovační prostředí? Podle Litsyna je jedním z důvodů připravenost na případné neúspěchy a schopnost poučit se z vlastních chyb. Na rozdíl od kultury starého kontinentu, v níž je selhání často bráno jako něco zlého, zde se považuje za nutnou překážku a vede k ochotě věc zkusit znovu. Pokud chce být Evropa úspěšná, měl by se podle Litsyna změnit právě její přístup k neúspěchům a posílit ochota riskovat.

Zdroj: 
vedavyzkum.cz