Datum zveřejnění: 
20. 11. 2018

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka
Zatěžkávací zkoušky pražského mostu Legií u Národního divadla. 6 plně naložených nákladních aut prověřilo stav konstrukce už včera, a dnes bude pokračovat. A to v nočních hodinách, které jsou ideální
hlavně kvůli stálé teplotě. 100 let starý most je ve špatném stavu, technická správa jeho opravu plánuje nejdříve za dva roky.

Eva ŠELEPOVÁ, redaktorka
Daniela TUNKLOVÁ, redaktorka
redaktorka
Betonárka na Rohanském nábřeží. Nákladní auta sem přijíždějí pro štěrk. Dostala ho tolik, aby každé vážilo 30 tun. A tady už auta vjíždějí na most Legií. Prvním úkolem řidičů je jezdit z jednoho břehu na druhý. Nejprve rychlostí 5 a později 20 kilometrů za hodinu. Senzory připevněné ke konstrukci měří, jak ji těžká auta rozkmitají. Pak přichází na řadu statické zatížení. Všech šest aut najelo na jeden mostní oblouk A na půl hodiny ho zatížily 180 tunami. Tím zase odborníci zjišťují, jak se most prohýbá. Data z měření zpracuje Kloknerův ústav ČVUT. Předběžné výsledky budou známé za několik měsíců. Ale finální dokument bude hotový až v polovině příštího roku.

Barbora LIŠKOVÁ, mluvčí, Technická správa komunikací
Probíhají laboratorní zkoušky nejenom materiálů, ale potom se modelují modelují i na speciální, ve speciálních programech, zatížitelnost mostu.

Eva ŠELEPOVÁ, redaktorka
Daniela TUNKLOVÁ, redaktorka
redaktorka
Diagnostika potrvá celý týden. Doprava se na most vrátí v pondělí ráno. Daniela Tunklová a Eva Šelepová, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1