Datum zveřejnění: 
19. 11. 2018

Mario Corea je předním světovým odborníkem na zdravotnické stavby, jednu z nejnáročnějších disciplín v architektuře. Elegantní a prostorově bohaté realizace navrhuje jako pokračovatel tradice firmitas – utilitas – venustas v propojení se svou malířskou tvorbou. 19. listopadu 2018 od 18.30 na Fakultě architektury ČVUT v Praze představí projekty realizované v posledních deseti letech ve Španělsku a v Latinské Americe.

Mario Corea vystoupí v rámci cyklu November Talks 2018 – Visions, který je součástí přednáškové série již 13. rokem podporované nadací Sto Foundation na šesti evropských školách architektury. Přednáška na FA ČVUT pro studenty i veřejnost bude v anglickém jazyce, vstup je zdarma.

Mario Corea je zakládajícím partnerem Mario Corea Arquitectura, architektonické kanceláře sídlící v Barceloně a v Buenos Aires. Záběr její práce sahá od rozměrných projektů, jako jsou nemocnice a sportovní stadiony, po menší projekty poliklinik a škol fungujících na lokální úrovni. Kancelář vychází z více než 40leté zkušenosti s tvorbou architektury po celém světě, jejímž hlavním cílem je, aby každý projekt byl skutečným objektem veřejné architektury přispívajícím k městské identitě a smyslu pro místo.

„Odjakživa jsem chápal, že na počátku každého projektu je město. Město, které se den za dnem samo přestavuje a my, architekti, máme za úkol vytváření každodenní architektury, která tvoří jeho strukturu a udává scénář každodenního života,“ říká Mario Corea.

Mario Corea Hon. FAIA studoval architekturu na Universidad del Litoral in Rosario v Argentině a na Graduate School of Design na Harvardu. Svoji praxi začínal v USA v 60. letech u Josepa Lluís Serta a Paula Rudolpha. Je nositelem řady významných mezinárodních cen, čestným členem Amerického institutu architektů (AIA) a laureátem Národní ceny za architekturu, udělované Ministerstvem kultury Argentinské republiky (2016).

Mezi lety 1976 a 2007 byl profesorem na Escuela Superior de Arquitectura del Vallès a dalších univerzitách.

Od roku 2015 je Mario Corea akademickým ředitelem LA(H)B – Laboratory of Architecture for Healthcare (Laboratoř architektury pro zdravotnictví) v Barceloně, platformy pro výzkum nových konceptů v navrhování zdravotnických staveb. Kromě vývoje modulárních a industrializovaných nemocnic se LA(H)B zaměřuje na vzdělávání architektů ve specializovaných postgraduálních a magisterských studijních programech.

 

Zdroj: 
earch.cz