Datum zveřejnění: 
14. 11. 2018

Za posledních 70 letech se globální ekonomická situace zásadně zlepšila, úspěchy byly ovlivněny mnoha faktory. Řekl to dnes ředitel Mezinárodního měnového fondu pro Evropu Jeffrey Franks na dvoudenní konferenci Next100 Symposium, jež se koná v Praze. Přesto se podle něj musí svět vyrovnat s některými negativy, jako jsou například rostoucí emise oxidu uhličitého.

Kromě rostoucích příjmů zmínil jako zásadní úspěch globální ekonomiky posledních 70 let redukci extrémní chudoby. "V roce 1950 bylo 56,4 procenta světové populace chudých, nyní to je pouze 11. Jde o dramatické zlepšení. Například miliardy Číňanů a miliony Indů se dostaly z chudoby," poznamenal. Také dětská úmrtnost prudce klesla, dodal.
Ekonomické úspěchy byly podle Frankse ovlivněny mnoha faktory: otevřením mezinárodního obchodu, technologickým pokrokem, rostoucí úrovní vzdělání a dovedností, investováním do nového vybavení ve firmách, a také lepším řízením ekonomiky v jednotlivých zemích i ve světě jako celku.
Franks ale také upozornil, že před deseti lety svět postihla největší krize od velké hospodářské deprese v 30. letech. "Dalším problémem je obrovský nárůst emisí oxidu uhličitého, které podnítily klimatickou změnu Země," upozornil. V mnoha regionech se podle něj také zhoršila příjmová nerovnost, což může být důsledkem technologického pokroku.
Velká část společnosti má podle Frankse dojem, že současný ekonomický systém pro ně nepracuje. Podle ředitele MMF se jej zčásti podařilo reformovat už po poslední hospodářské krizi, například výraznějším dohledem nad bankami, zvýšenou podporou ekonomik zemí, které jsou v nesnázích, nebo věnováním větší pozornosti chudým lidem a dalším zranitelným segmentům společnosti. "Také Pařížská klimatická dohoda je krokem kupředu ve snaze bojovat s jednou ze zásadních výzev příštích let - klimatickou změnou," uvedl.
Cílem sympozia Next100, které pořádá Global Arena Research Institute, je upozornit na způsoby, jak překonat současnou krizi důvěry v politiku, instituce či budoucnost jako takovou. Kromě Frankse vystoupí například ředitel urychlovače Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) Frédérick Bordry, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), datový analytik Microsoftu a LinkedIn Thomas Rocca, odborník na kybernetiku z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického Vladimír Mařík nebo zvláštní zmocněnec Evropské komise pro otevřený přístup Robert-Jan Smits.
 

Zdroj: 
blesk.cz