Datum zveřejnění: 
13. 11. 2018

O čem sní architekti? Jak jejich představy dokáží měnit města, místa, krajinu? Důležitost a význam vizí v architektuře a urbanismu bude během čtyř listopadových pondělků na Fakultě architektury ČVUT v Praze hlavním tématem přednáškového cyklu s názvem November Talks 2018 – Visions, v němž se představí významní architekti ze Slovinska, Španělska a Francie.

„Čtvrtý ročník přednáškového cyklu na Fakultě architektury ČVUT, podporovaný Sto-Foundation, je letos věnován čtyřem významným evropským architektům tří různých generací, které spojuje vizionářský a mezioborový přístup k tvorbě,“ vysvětluje programový záměr proděkanka pro zahraniční vztahy Irena Fialová. Přednášky se budou konat vždy v pondělí od 18.30 hodin v sále Gočár, Fakulta architektury ČVUT v Praze, Thákurova 9, Praha 6 – Dejvice. Přednášky v anglickém jazyce jsou určeny studentům i veřejnosti. Vstup je zdarma.

November Talks 2018 – Visions je součástí série, kterou v Evropě již 13. rokem organizuje nadace Sto Foundation. V listopadu se koná nejen v Praze, ale také na školách architektury ve Stuttgartu, Štýrském Hradci, Miláně, Paříži a v Londýně.

Na Fakultě architektury ČVUT odstartuje přednáškový cyklus v pondělí 5. listopadu 2018 francouzský architekt Marc Barani, finalista Evropské ceny za současnou architekturu 2009 (Mies van der Rohe Award) za projekt tramvajového terminálu pro město Nice. Projekt, který začali zastupitelé Nice výběrem špatného stavebního pozemku, dokázal Marc Barani - vzděláním architekt a antropolog - restartovat tak, že našel vhodnější místo, rozpoznal jeho potenciál a navrhl řešení, které povýšilo projekt technické infrastruktury na ozdravný zásah pro dříve hendikepovanou část města. Nový terminál, včetně budovy údržby, kanceláří, parkoviště a parku se vynořil na místě, od kterého nikdo nic nečekal, mezi dálnicí a sídlištěm ze 70. let 20. století. Svým tvarem se napojil na složité komunikace, využil výhledu na moře a sousednímu sídlišti přidal chybějící v

Vize i realizace úspěšné slovinské kanceláře Bevk Perovic Arhitekti představí v pondělí 12. listopadu 2018 architekt Vasa J. Perović, který v současné době pracuje na několika pražských projektech a je hostujícím profesorem Fakulty architektury ČVUT, kde vede architektonický ateliér. Kancelář Bevk Perovic Arhitekti dosáhla již celosvětového renomé, je laureátem Evropské ceny za současnou architekturu pro začínající architekty (2009), Kunstpreis Berlin (2006), je několikanásobným nositelem slovinské Plečnikovy ceny za architekturu, a je vzorem českým architektonickým kancelářím, které dosud světového věhlasu nedosáhly.

O své více než 40leté architektonické a tvůrčí zkušenosti se 19. listopadu 2018 podělí významný argentinsko-katalánský architekt a malíř Mario Corea, přední odborník na zdravotnické stavby, jednu z nejnáročnějších disciplín v architektuře. Jeho kancelář Mario Corea Arquitectura, sídlící v Barceloně a v Buenos Aires, nám ukazuje, jak každý projekt, bez ohledu na měřítko, od velkých až obrovských veřejných staveb jako jsou nemocnice a sportovní stadiony, po menší projekty fungující na lokální úrovni musí vycházet z citu pro místo, esteticky ho dotvářet, a přispívat tak k identitě města jako celku.

Listopadové vize zakončí 26. listopadu 2018 mladý francouzský architekt Grégoire Zündel, jehož ateliér AZC má v portfoliu kromě bytových, občanských a dopravních staveb také obří designové objekty. Jejich projekt fantastického skákacího mostu přes Seinu překračuje hranice oboru architektury, urbanismu a designu a výstižně odráží filosofii jeho tvůrců, kteří věří, že „nejlepší způsob, jak předpovědět budoucnost, je vytvořit ji“ (citát Petera Druckera).

 

eřejný prostor a služby.

 

Zdroj: 
earch.cz