Datum zveřejnění: 
12. 11. 2018

CO SE DĚJE?

Tým vedený docentem Vlastimilem Havranem z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) sestrojil takzvaný Lightdrum. Tento speciální měřicí přístroj dokáže přesně změřit vzhled povrchu objektů a následně jej reprodukovat ve virtuálním prostředí. Oproti ostatním podobným objevům je "světelný buben" kromě přesnosti také snadno přenositelný. Vypadá jako válec, uvnitř kterého je šest kamer pořizujících snímky s vysokým dynamickým rozsahem (HDR), dále také kopule se 139 LED moduly, které osvětlují měřený vzorek.
V průměru má pouhých 60 centimetrů a délku 40 centimetrů.
"Naše technologie je výjimečná v tom, že umožňuje měření přímo na místě. Doneseme jej ke katedrále, pomocí držáků připevníme k povrchu a změříme, jak bude vypadat při libovolném osvětlení. Během měření nic nezničíme. Kvalita pořizování dat vzhledu vzorku je srovnatelná nebo vyšší než u existujících technologií," popisuje docent Havran v tiskové zprávě FEL ČVUT.
V budoucnu by vynález mohl pomoci tam, kde je třeba realistická virtuální prezentace návrhu, zejména v automobilovém průmyslu, architektuře, módním návrhářství, ale třeba i v počítačových hrách.       

Zdroj: 
Studenta web&mag