Datum zveřejnění: 
9. 11. 2018

Věda je okouzlila už jako malé děti a stala se z ní jejich životní náplň. Trojici mladých Čechů se podařilo stát se špičkami ve svých oborech ještě před tím, než opustili vysokoškolské lavice.

Mladý vynálezce pomáhá lékařům i výzkumníkům

Už coby studentovi Fakulty elektrotechnické na ČVUT se Marku Novákovi podařilo se svými spolužáky vytvořit přístroj na hlídání hladiny cukru, který vypadá jako kreditní karta a dobíjet lze mobilním telefonem. Jeho glukometr, který by měl sloužit hlavně dětem, má hravou formou motivovat dětské pacienty k dodržování režimu při léčbě cukrovky. V konkurenci 54 týmů z celého světa se Novákovi a jeho spolužákům podařilo zvítězit v USA na mezinárodní soutěži Imagine Cup, kterou pořádá společnost Microsoft. Mladý vynálezce pracuje na řadě dalších projektů. Pomáhá doktorům i výzkumníkům. "Spolupracuji s 3. Lékařskou fakultou na Ústavu pro studium obezity a diabetu a dělám tam technologickou podporu výzkumu. Často se stává, že nějaké vybavení nebo přístroje nejsou k dispozici, nebo potřebují upravit. Moje role je, že pro ně dělám tyto zakázky," vysvětloval před časem nadějný vynálezce.

"Žabař" s nápady zkoumá blesky na Marsu

Už jako malý kluk chtěl Jan Lukačevič pracovat na misích, které povedou za hranice naší planety. A to se mu podařilo. Dnes je sedmadvacetiletý vědec plně ponořen do práce svých snů. Zkoumá totiž blesky na Marsu. Zjišťuje ve spolupráci s týmem Akademie věd ČR, zda by rudá planeta mohla být osídlitelná. Jeho anténa, která má detekovat elektrické výboje, se chystá do vesmíru a bude zkoumat podmínky přímo na Marsu. V oblasti kosmického výzkumu se přitom Lukačevič pohyboval, ještě než dokončil školu. "Na vědu stačí, když je člověk zvědavý. Já jsem také jenom žabař, co nosí jednoduché návrhy, a kam jsem se s tím dostal. Nikdo tak mladý a nevzdělaný pro Akademii věd nedělá," nechal se slyšet loni, kdy ještě neměl uzavřený ročník na ČVUT.

Snem nadějné vědkyně je prodlužovat lidem život

Když loni, v pouhých osmnácti letech získala první cenu Evropské unie pro mladé vědce a k tomu finanční odměnu 7000 eur, mnozí prorokovali Karině Movsesjan velkou budoucnost. Česká studentka pocházející z Kyrgyzstánu dokazuje, že se nemýlili. Mladá studentka chce prodlužovat lidem život, a to díky výzkumu proteinu, který by mohl pomoci odhalovat rozdíl mezi normální a nádorovou buňkou. Její biochemický výzkum mutace proteinu RAD51 nadchnul světové vědce a odborníky a sbírá s ním ocenění po celém světě. "Když jsem viděla zeleně fluoreskující opici anebo myš s uchem na zádech, tak mi došlo, co všechno bychom mohli dělat – pokud bychom porozuměli všem těm biologickým procesům, a jak bychom mohli všechny tyto poznatky využít pro zkvalitnění lidského života," říká talentovaná studentka. Ačkoli má mladá vědkyně řadu nabídek ze zahraničí, věnuje se zatím výzkumu v laboratořích v Brně.       

Zdroj: 
5plus2