Datum zveřejnění: 
6. 11. 2018

Jedním z partnerů českého pavilonu na světová výstavě EXPO 2020 je i společnost iNELS, která bude svojí inteligentní elektroinstalací řídit zasedací místnost, meeting room, kanceláře a technickou místnost.

Česká republika se na výstavě EXPO 2020 představí se svým projektem Czech Spring. Partnerem expozice je mimo jiné i společnost iNELS, přední český výrobce řešení pro inteligentní elektroinstalace - člen skupiny ELKO EP, jednoho z předních světových výrobců elektronických zařízení.

Výstava s sebou nese velkou prestiž, proto ani jednotlivé země nechtějí zůstat příliš pozadu. Česká republika se představí s projektem Czech Spring, jehož hlavní dominantou bude S.A.W.E.R. (solar-air-water-energy-resources) - technologie, která pomocí solární energie získává vodu ze vzduchu. Na jeho vývoji pracuje Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) a Fakulta strojní ČVUT v Praze.

"Sám jsem zvědavý, co EXPO 2020 přinese. Srovnám-li to s Milánem 2015, plzeňské pivo tentokrát lákat nebude, ale věřím, že S.A.W.E.R. by mohl být zajímavým tématem. Slunce v Dubaji mají dostatek, vody ne. Těší mě, že jsme se stali partnery tohoto unikátního projektu a budeme mít možnost se na akci takových rozměrů podílet. Nyní čekáme na výsledky tendrů o jednotlivé výstavní plochy v pavilonu. S vítězi se pak povede jednání o vzájemné spolupráci, aby ovládání celého pavilonu fungovalo jednotně a uceleně," říká Jiří Konečný, majitel společnosti ELKO EP.

iNELS na EXPU 2020 mimo jiné předvede své revoluční řešení "future office", o které v tuzemsku i ve světě začíná být čím dál větší zájem. V jednání je také skleněná interaktivní dotyková stěna, kterou by se dal částečně ovládat i S.A.W.E.R. Stejně tak může ukazovat informace nejen o technologii, ale také online informace z pavilonu, jako je počet návštěvníků, počasí, kvalita vzduchu apod.

V Dubaji k EXPU 2020 přistupují tak, jako k většině projektů realizovaných v tomto emirátu - megalomansky a se vší pompézností. Celé přípravy odstartovaly obrovským ohňostrojem odpáleným z Burdž Chálífa. A kde skončí? Těžko předvídat.

Staví se nová infrastruktura, vznikne až 200000 nových pracovních míst a na počest výstavy bude postavena nová nejvyšší budova světa, která podle plánů překoná Burdž Chalífu nejméně o 100 metrů.

 

Zdroj: 
itpoint.cz