Datum zveřejnění: 
6. 11. 2018

Konference ARaP je tradičním specializovaným setkáním odborné technické veřejnosti angažující se v oblastech, z jejichž názvů akronym vznikl – Automatizace, Robotika a Procesy. Dlouholetým pořadatelem je Fakulta strojní Českého vysokého učení technického v Praze, konkrétně Ústav přístrojové a řídicí techniky. Letos se na organizaci podílí také skupina pracovníků v oblasti automatizace z Ústavu výrobních strojů a zařízení, kteří jsou zároveň členy Českomoravské společnosti pro automatizaci. Tento zapsaný spolek v rámci ČSVTS podporuje konferenci jako svoji akci několik let.
Termín pro dvoudenní konferenci je 13. a 14. listopad 2018. Bude probíhat v Konferenčním sále FS v Dejvicích. Na exkurzi a společenský večer s koncertem se účastníci přesunou do nové budovy Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT), kde ve spolupráci s Národním centrem Průmyslu 4.0 proběhnou neformální osobní setkání a diskuse.
V koncepci konference navazuje na nejúspěšnější ročníky minulých let. Hlavní téma "POKROČILÁ AUTOMATIZACE – cesta ke zvyšování produktivity" bylo zvoleno s cílem poskytnout účastníkům přehled o aktuálních tématech spojených s pokročilou automatizací jako inspiraci pro nalezení cest k vyšší efektivnosti a konkurenceschopnosti, které jsou schůdné i v podmínkách malých a středních podniků. Je samozřejmé, že se náplň konference nemůže nedotknout nosného tématu dnešních dní, tj. tématu Průmyslu 4.0. To není přímo zdůrazňováno, jako u mnoha konferenčních akcí, protože u ARaPu jde hlavně o nová, chytrá a nově aplikovaná technická řešení, bez nichž nelze žádné vize realizovat. Z rozsáhlé oblasti automatizace jsou očekávány příspěvky zejména k těmto tematickým okruhům: **moderní snímače a akční členy, **řídicí systémy s pokročilými funkcemi: DCS, PLC, SCADA, **komunikační sběrnice a sítě ve výrobním podniku, **sběr, přenos, zpracování a využití "velkých dat" získaných z technologických zařízení.
Vedle odborných specializovaných přednášek se podařilo do programu zajistit velmi zajímavá vystoupení všeobecně informativního technického charakteru. Účastníci vždy vítali přehledové informace o nejnovějších trendech, které z nedostatku času nestačí sledovat.
Konference je určena především automatizačním technikům, ať už v úloze konstruktéra, vývojového pracovníka, technika inženýrské firmy či integrátora, nebo ve vedoucích pozicích, jakými jsou zejména techničtí ředitelé, vedoucí projektů automatizace, vedoucí pracovníci údržby a servisu. Neodmyslitelné je i zastoupení akademických pracovníků a v programové nabídce se počítá s informacemi, které nepochybně vyvolají zájem učitelů středních odborných škol. Jejich účast ČMSA podporuje. Studenti mají na konferenci volný přístup.
Pro konference ARaP je typická neformálnost, přátelská atmosféra, místo, kde se setkávají známí, často i ti, kteří se kvůli zaneprázdnění míjejí.       

Zdroj: 
Technický týdeník