Datum zveřejnění: 
2. 11. 2018

Studenti pražské techniky po téměř tříletém vývoji zpřístupní během několika týdnů novou crowdfundingovou platformu Wowee.
Usnadní nákup dárků mezi přáteli či kolegy.
"Kombinujeme prvky seznamu přání, hromadné sbírky a sociální sítě," říká Michal Maněna, který s projektem přišel a pomocí desítek studentů Fakulty informačních technologií ČVUT ho také uskutečnil.
"Nápad vznikl, když mi bylo čtrnáct let. Tehdy jsem si přál kytaru, ale rodiče si ji nemohli dovolit," vysvětluje Maněna.
Na Wowee si každý může vybrat kýžený dárek k libovolné příležitosti. Přání pak nasdílí mezi přátele, kteří prostřednictvím platební brány pošlou na dárek peníze. Stejně tak je možné uspořádávat sbírky i pro ostatní nezávisle na jejich přání. "Když jsme službu poprvé testovali, místo potřebných čtyř tisíc korun jsme na dárek vybrali šest tisíc," dodává Maněna.
Důležitým prvkem Wowee je využití principu sociální sítě. Kromě toho, že se prostředí podobá Facebooku nebo Twitteru, což usnadňuje navigaci, autoři očekávají, že se lidé svými novými dárky rádi pochlubí.
Aplikace bude přitom přímo napojena na e-shopy, ze kterých bude možné dárky vybírat a pak i jednoduše objednávat a platit. Právě provize z prodejů mají Wowee do budoucna zajistit rentabilitu. Potřebná je proto úspěšná expanze do zahraničí – autoři sami přiznávají, že český trh je pro jejich nápad příliš malý.
V průběhu tří let se na vývoji vystřídala padesátka studentů, kteří během studia řešili dílčí úkoly. Z poznatků získaných při vývoji napsalo dvanáct absolventů své bakalářské práce. Kromě českých studentů se na vývoji podíleli také absolventi z Ruska, Srbska, Ukrajiny či Vietnamu.       

Autor: 
Michael Tomeš
Zdroj: 
E15