Datum zveřejnění: 
1. 11. 2018

Šedesát milionů korun. Tolik rozdal vědcům fond Neuron. Jde o jeden z nejúspěšnějších filantropických projektů v Česku. Začátkem prosince se budou ceny předávat poosmé. Předtím ale ve fondu udělali pár změn.

MARTIN WICHTERLE Pokračovatel slavného podnikatelského a badatelského rodu je nově jedním z founderů Neuronu, tedy jednou z jeho hlavních
postav. A zůstává i nadále mecenášem fondu. Wichterle vlastní strojírenskou firmu Wikov a sklárny Bomma a Rückl. Je dlouhodobě aktivní na tuzemském filantropickém poli.

EDUARD KUČERA Kromě dlouholetého mecenášství ve fondu se nyní stává Eduard Kučera také jedním ze zakladatelů, tedy klíčových postav Neuronu. S Pavlem Baudišem, který je v české filantropii také hodně aktivní a podporuje třeba hospicovou péči, založil v roce 1988 antivirovou společnost Avast, která se dnes obchoduje na londýnské burze.

ŠÁRKA LITVINOVÁ Jedna z nejznámějších podnikatelek, majitelka prodejce letenek Letuška.cz, se rozloučila s postem členky správní rady Neuronu. Zůstává ale podporovatelkou.

TOMÁŠ KRSEK Číslo 20 našeho žebříčku nejbohatších Čechů je novou tváří mezi mecenáši nadačního fondu. Krsek se po prodeji Škody Transportation do rukou PPF věnuje jednak charitě (kromě Neuronu podporuje také nadané studenty), jednak technologiím (má startupový fond Bohemia Venture Capital).

TAŤÁNA LE MOIGNE Spolu s Wichterlem se dlouholetá šéfka českého Googlu a jedna z nejvlivnějších žen zdejšího byznysu stala spoluzakladatelkou nadace. Novou dámskou tváří v Neuronu je i Dita Stejskalová, ředitelka PR v agentuře Ogilvy. Třetí do ženské party je zakladatelka Monika Vondráková.

MICHAL PĚCHOUČEK Odborník na umělou inteligenci, profesor ČVUT a úspěšný podnikatel. Michal Pěchouček před lety založil kyberbezpečnostní startup Cognitive Security, který pak pohltil americký kolos Cisco. Část vydělaných peněz Pěchouček investuje do nových českých firem. V Neuronu je nově členem správní rady.

KAREL JANEČEK Spolumajitel finanční skupiny RSJ a jeden z lidí, kteří stáli u zrodu Neuronu, se rozhodl ustoupit v Neuronu do pozadí, nefi guruje už mezi zakladateli ani ve správní radě, zůstává ale v pozici mecenáše, který podporuje mladé nadějné matematiky.

PAVEL KYSILKA Bývalý šéf České spořitelny a někdejší výkonný guvernér ČNB je dalším novým spoluzakladatelem Neuronu, bude tedy více promlouvat do jeho fungování a směřování.       

Autor: 
LUBOŠ KREČ
Zdroj: 
Forbes Česko