Datum zveřejnění: 
1. 11. 2018

Mluvící rukavice, dračí dech a virtuální zdravotní sestra vyhrály první Smart Health Hackaton.

Revoluci a svěží vítr do českého zdravotnictví přinesl vůbec první 48 hodinový nonstop inovační víkend ve střední Evropě zaměřující se na využití technologií v medicíně. Soutěžní Smart Health Hackaton proběhl na 1. lékařské fakultě UK v Praze o víkendu 26. – 28. října. Padesát jedna programátorů z celého světa spolu s téměř čtyřicítkou mentorů z řad lékařů, IT specialistů i zástupců komerční sféry bez přestávky vymýšlelo, jak „hacknout“ naše zdraví. Vítězem celé akce se stal tým SLANG, který navrhl speciální rukavici pro neslyšící, kteří používají znakový jazyk. Inovace spočívá v napojení senzorů, které snímají pohyby při znakování na ruce neslyšícího a převádí je do řeči. Kromě výhry 100 000 Kč získali také příslib realizace nápadu v praxi.

Šance pro neslyšící
Jediným dalším místem na světě, kde se koná událost podobného typu, je Massachusetts Institute of Technology (MIT) v americkém Bostonu. Právě touto akcí se organizátoři inspirovali. „Víkendové klání, které proběhlo na pozadí oslav sta let československého státu, nakonec s přehledem vyhráli tři studenti kybernetiky z pražského Českého vysokého učení technického, kteří nazvali projekt SLANG,“ vyhlásil vítěze Tomáš Studeník, pořadatel akce. „Myslíme, že lidé se sluchovou vadou jsou obecně opomíjenou skupinou potřebných, a chtěli jsme jim pomoci,“ říká za celý tým o nápadu studentka Jekatěrina Jaroslavcová. Speciální rukavice snímá senzory znakový jazyk v akci a přenáší jej do počítače. Ten naopak pomocí umělé inteligence načte a vysílá překlad znakování do mluveného slova do mikrofonu, který je na rukavici umístěn.

Umělá inteligence i herní prostředí
Poprvé v historii hackatonů CEEHACKS se na druhém místě umístily dva týmy. Breath Hackers vyvinuli hru, která za použití spirometru a brýlí s virtuální realitou snímá intenzitu dechu hráče. Ta je před očima vidět jako dračí dech, lékaři ji však dokážou přečíst jako data a ta využít při terapii pacienta s respiračními obtížemi. Jako druhý se dále umístil tým uLékaře.cz&Bluelink, který navíc vyhrál cenu partnera akce ŠKODA AUTO DigiLab. Jarmila Plachá, manažerka společnosti, je z akce nadšená: „Hackathony jako je tento nám pomáhají hledat zajímavá řešení propojující svět chytré mobility a zdravotnictví. Díky novým technologiím a jejich propojení s vozidlem vzniká již nyní řada nových služeb kolem aut. A péče o zdraví jistě bude patřit mezi ty velmi vyhledávané.” Aplikace týmu uLékaře.cz&Bluelink de facto nahrazuje zdravotní sestru v lékařské ordinaci. Lze skrze ni naskenovat kartu pojištěnce do telefonu nebo se nechat pomocí rozšířené reality navigovat až k vybranému specialistovi. Výsledný recept i nahraná konzultace s lékařem se v telefonu ukládá, stejně jako třeba parkovací karta.

Nápadů se dočkají i sociální služby
Zdravotnický hackaton je celkem čtvrtým, které CEEHACKS v předchozích 2 letech pořádal. „O víkendu 23. – 25. listopadu nás čeká Social Innovation Weekend, do něhož se z celého světa mohou hlásit nejen programátoři, ale také studenti a inovátoři, které zajímá život potřebných nebo neziskové organizace,” zve soutěžící, kteří se mohou v těchto dnech na akci hlásit, Tomáš Studeník. SIW2018.eu přinese účastníkům výzvy ve třech kategoriích, a to boj se zadlužeností, mezigenerační vztahy a vzdělávání neslyšících.

Zdroj: 
protisedi.cz