Datum zveřejnění: 
30. 10. 2018

Jak zlepšit zdravotní péči, zdraví a potažmo i lidský život s pomocí IT, to byl úkol Smart Health Hackathonu, který se konal poprvé v České republice, a to na První lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze ve dnech 26. až 28. října. Hackathon podporovala řada institucí a firem, včetně Škoda Auto Digilab či jako technologický partner IBM. Ke slovu totiž měla přijít i umělá inteligence.

Jediným dalším místem na světě, kde se koná událost podobného typu, je Massachusetts Institute of Technology (MIT) v americkém Bostonu. Právě touto akcí se organizátoři inspirovali. Organizace a sponzoři, které tento medicínský hackathon podporovaly, na úvod prostřednictvím svých zástupců zdůvodnily, proč právě Smart Health Hackathon.

Vítězem jsou kybernetické mluvící rukavice týmu z ČVUT

„Víkendové klání, které proběhlo na pozadí oslav sta let československého státu, nakonec s přehledem vyhráli tři studenti kybernetiky z pražského Českého vysokého učení technického, kteří nazvali projekt Slang,“ vyhlásil vítěze Tomáš Studeník, pořadatel akce. „Myslíme, že lidé se sluchovou vadou jsou obecně opomíjenou skupinou potřebných, a chtěli jsme jim pomoci,“ říká za celý tým o nápadu studentka Jekatěrina Jaroslavcová. Speciální rukavice snímá senzory znakový jazyk v akci a přenáší jej do počítače. Ten naopak pomocí umělé inteligence načte a vysílá překlad znakování do mluveného slova do mikrofonu, který je na rukavici umístěn.

Umělá inteligence i herní prostředí

[Hra Dračí dech]
Hra Dračí dech
Poprvé v historii hackatonů Ceehacks se na druhém místě umístily dva týmy. Breath Hackers vyvinuli hru, která za použití spirometru a brýlí s virtuální realitou snímá intenzitu dechu hráče. Ta je před očima vidět jako dračí dech, lékaři ji však dokážou přečíst jako data a ta využít při terapii pacienta s respiračními obtížemi. Jako druhý se dále umístil tým uLékaře.cz&Bluelink, který navíc vyhrál cenu partnera akce Škova Auto DigiLab. Jarmila Plachá, manažerka společnosti, je z akce nadšená: „Hackathony jako je tento nám pomáhají hledat zajímavá řešení propojující svět chytré mobility a zdravotnictví. Díky novým technologiím a jejich propojení s vozidlem vzniká již nyní řada nových služeb kolem aut. A péče o zdraví jistě bude patřit mezi ty velmi vyhledávané.” Aplikace týmu uLékaře.cz&Bluelink de facto nahrazuje zdravotní sestru v lékařské ordinaci. Lze skrze ni naskenovat kartu pojištěnce do telefonu nebo se nechat pomocí rozšířené reality navigovat až k vybranému specialistovi. Výsledný recept i nahraná konzultace s lékařem se v telefonu ukládá, stejně jako třeba parkovací karta.

Nápadů se dočkají i sociální služby
Zdravotnický hackaton je celkem čtvrtým, které Ceehacks v předchozích 2 letech pořádal. „O víkendu 23. - 25. listopadu nás čeká Social Innovation Weekend, do něhož se z celého světa mohou hlásit nejen programátoři, ale také studenti a inovátoři, které zajímá život potřebných nebo neziskové organizace,” zve soutěžící, kteří se mohou v těchto dnech na akci hlásit, Tomáš Studeník. SIW2018.eu přinese účastníkům výzvy ve třech kategoriích, a to boj se zadlužeností, mezigenerační vztahy a vzdělávání neslyšících.

Uvedení hackathonu

Smart Health Hackathon uvedl Tomáš Studeník z organizace Ceehacks, která jej organizovala. Po něm dostal slovo profesor Alexi Šedo, děkan První lékařské fakulty UK, který soutěžícím mj. sdělil: „Důvodem, proč jste zde je, abychom otevřeli oči, protože pokud doposud něco úplně nefungovalo bylo, že se o to ještě nikdo nepokusil. O nějakém hackathonu jsem doposud v životě neslyšel, dozvěděl jsem se o něm až od Tomáše Studeníka.“

Petr Pavlinec, vedoucí IT regionu Vysočina, zase informoval: „Snažíme se dostat české zdravotnictví na mezinárodní technický standard, i proto se na tomto hackathonu prezentujeme.“

H. E. Amb Joey C. Y. Wang, velvyslanec Tchajwanu, prohlásil: „Tchajwan a Česká republika mají hodně společného. Jsme malé země, obklopené velkými, a obě také stavíme na technologiích.“

Jarmila Plachá, ředitelka Škoda Auto Digilab měla širší prezentaci, v níž propojovala svět aut a zdravotní péče: „Mělo by snad někde být víc senzorů než v autě? Mám jich tam hodně a zpříjemňují mi život. Škoda Auto půjde cestou digitalizace a sdílené ekonomiky. Prioritami jsou pro nás koncept mobility, komunikace a digitalizace. A proč Škoda Auto a zdraví? Protože auto může zdraví napomoci. Jak? Právě proto jste tady zase vy, soutěžící v hackathonu. Hledáme totiž nové druhy služeb a nové obchodní modely. Jsme připraveni vás podpořit při vývoji vašich nových řešení, například vám můžeme poskytnout biometrické senzory. Vypsali jsme také soutěžní úkoly. Jsou jimi „Mobilita a zdraví“ – najděte mobilní řešení, které je zlepší; a druhým je „Smart nemocnice“ – jaký druh služeb pro pacienty, personál, zaměstnance a zaměstnavatele by bylo možno postavit okolo jedné moderní budovy s 50 lékaři, lékárnou, restaurací a mateřskou školkou. První cenou je poukaz na 30 tisíc korun na vybraný e-shop a možnost prezentovat projekt vedení Škody Auto v listopadu 2018.

David Čechlovský, obchodní manažer lékáren CRM Dr. Max tuto síť napřed představil. Dr. Max má 430 kamenných prodejen, roční obrat 17 miliard korun a tři miliony registrovaných klientů. Zpracovávají obrovské množství dat, a to je také důvod, proč madicínský hackathon podporují. „Potřebujeme, abyste vytvořili smart home medicine kit, který bude hlídat expiraci léků, což pomůže uspořit hodně peněz.“

Pavol Dobiaš, IBM, mentor pro IBM cloud a IBM blockchain uvedl: „Přišli jsme opět nabídnout služby IBM v cloudu, tj. servery, databáze, kontejnery, tedy vše od hardwaru až po software pro vývoj.

Bára Kovandová, ulekare.cz představila tuto virtuální nemocnici. Ulekare.cz má už 200 tisíc dotazů spárovaných s odpověďmi doktorů, historická data za deset let a úkolem pro účastníky hackathonu je, jak z nich dostat s pomocí umělé inteligence (AI) a strojového učení co nejvíc.

Kvadruplegik seržant AČR Stanislav Kubík také hledal u účastníků hackathonu nějakou pomoc, která by mu ulehčila život. Před několika lety totiž skočil do vody a způsobil si zlomeninu krční páteře. Mícha zůstala částečně funkční, takže se mu podařilo v rehabilitačním ústavu částečně oživit ruce.

Za Loono hovořila Kateřina Vacková. Loono je nezisková organizace, funguje v pěti městech České republiky a pracuje pro ni 50 profesionálních lékařů. Finance pro svůj chod má z 60 % z darů a grantů, ze 40 % z vlastních příjmů. Loono omáhá se včasnou diagnostikou a doporučuje nutné prohlídky u lékaře. Včasná diagnostika pomohla Kateřině Vackové zachránit život, proto v Loono působí. Loono už pomohlo zachránit včasnou diagnostikou přes 40 životů.

Karel Kantor představil společnost Agel, jednu z největších privátních sítí soukromých zdravotnických zařízení ve střední Evropě. Provozuje 22 nemocnic, 7 klinik a o celou infrastrukturu se starají tři lidé. I Agel proto hledá, jak být ve zdravotní péči co nejefektivnější.

Partneři pro Smart Health Hackathon

Hackathon se odehrál pod záštitou Ministerstva zdravotnictví České republiky, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, Hospodářské komory ČR, hlavního města Prahy a kraje Vysočina. S podporou 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ČVUT v Praze, LOONA, uLekare.cz, ŠKODA AUTO DigiLabu, ICZ, IBM Česká republika nebo TESLA Medical.

 

Autor: 
Richard Jan Voigts
Zdroj: 
itbiz.cz