Datum zveřejnění: 
29. 10. 2018

V Přerově sídlí významný výrobce optických zařízení Meopta a právě v tomto městě se v prvním říjnovém týdnu konala dvoudenní konference Česká optika. Byl na ní představen mimo jiné vývoj optických hodin, které otevírají cestu k dalšímu zpřesnění času, nejnovější laserová technika či vývoj světel do automobilů pro větší bezpečnost cestujících i chodců.
Výroba přesných optických přístrojů pro průmyslové, lékařské, sportovní či vojenské projekty vyžaduje často náročný výzkum a vývoj, proto Meopta navazuje spolupráci s výzkumnými pracovišti univerzit i akademie věd. Nové možnosti ve vývoji výrobků přináší dlouhodobá spolupráce s ČVUT v Praze. "Dokážeme velmi rychle a přesně simulovat reálné vlastnosti vyvíjeného výrobku, aniž by jej firma musela pracně a zdlouhavě testovat v praxi. Simulace nám umožní nahlédnout do útrob přístroje, predikovat kritické uzly, například zda bude v daném rozsahu teplot fungovat stejně spolehlivě a s požadovanou přesností," konstatoval Petr Tichý, výzkumný pracovník ČVUT. Takto byl vyvinut např. dalekohled určený do divoké přírody, mrazu či silného deště. Využívají ho také trenéři biatlonistů českého i norského týmu ke kontrole přesnosti zásahu střelců.
Spolupráce průmyslových firem a výzkumných center funguje i opačně. Pro Ústav přístrojové techniky AV ČR Meopta vyvinula a vyrobila velmi přesná zrcadla či optické komponenty pro nanometrologii. A plánují se další. "Přemýšlíme o tom, že bychom Meoptu požádali o vyvinutí speciálního rezonátoru, který potřebujeme k vývoji unikátních iontových kvantových hodin, které ještě více zpřesní současné měření času," sdělil Josef Lazar z Ústavu přístrojové techniky AV ČR.
V současné době Meopta patentovala unikátní technologii tenkých vrstev na optice. Díky ní pomůže záměrný kříž puškohledu odhalit střelci zvěř v nepřehledném terénu. Firma pracuje na výzkumných projektech pro vojenské a průmyslové účely, které zahrnují i kosmické přístroje. Výsledky vývoje následně uplatňuje v běžné komerční sféře.
Účastníci konference Česká optika si za dva dny vyslechli 22 přednášek z výzkumných pracovišť i průmyslových firem Meopta, Hella Autotechnik, Crytur, Preciosa, Toptec a Pramacom. Odborná konference se konala pod záštitou Českého optického klastru.       

Zdroj: 
Automa