Datum zveřejnění: 
29. 10. 2018

Pražský Libeňský most je nyní v havarijním stavu, od svého vzniku neprošel žádnou zásadnější opravou. Již delší dobu na něj nesmí těžší auta a tramvaje mohly projíždět jen pomalu a s omezeními. Most byl poškozen i při povodních v roce 2002. V roce 2004 se objevil záměr most radikálně přestavět (případně zbourat) a rozšířit. Odpor odborné i laické veřejnosti vyústil v žádost o prohlášení mostu za kulturní památku. Návrhy podal klub Za starou Prahu či iniciativa Libeňský most nebourat, nerozšiřovat. Proti bourání se postavila Praha 7 nebo občanská sdružení. Ministerstvo kultury ale letos v únoru oznámilo, že most mezi kulturní památky nezařadí.

Kloknerův ústav ČVUT loni most prozkoumal s tím výsledkem, že betonové pilíře jsou poničeny korozí a mechanické vlastnosti betonu jsou nestálé. Letos v lednu musel být Libeňský most zhruba na měsíc pro automobily a MHD uzavřen a následně podepřen. Pražští radní v dubnu rozhodli, že město most zbourá a postaví nový. Vedení města zdůvodnilo návrh zbourání mostu tím, že výstavba nového bude levnější a rychlejší než oprava. Proti se postavili někteří politici, občanská sdružení i IPR, naopak ČKAIT zbourání mostu doporučila.

Nově vznikající koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) se na společném jednání 10. října shodla, že most má být opraven. Jako náhrada při opravě Libeňského mostu by měl pro automobily a chodce sloužit provizorní most vedle toho stávajícího.

Zdroj: 
stavebni-forum.cz