Datum zveřejnění: 
25. 10. 2018

Uniqway je platforma na sdílení automobilů, kterou se automobilka Škoda Auto pochlubila už na začátku léta. To jsme se dozvěděli, že se něco takového chystá ve spolupráci s pražskými univerzitami. Sami vysokoškoláci se na vývoji podíleli a budou prvními, kteří mohou novou službu otestovat v praxi. Služba byla právě spuštěna a jedná se o poměrně unikátní projekt na chytré sdílení aut prostřednictvím aplikace.

Levnější než Uber, ale řídit musíte sami

Služba Uniqway je nyní k dispozici studentům a pedagogům Českého vysokého učení technického, Vysoké školy ekonomické a České zemědělské univerzity. Zatím jen omezenému počtu registrovaných, kterým bude sloužit patnáct nových aut Škoda Fabia Style. Pokud se služba po testovacím období osvědčí, rozšíří se možnosti registrace i vozový park.

Samozřejmě to není zadarmo, ale cena vychází daleko výhodněji než taxislužba nebo Uber. Platí se 4,90 Kč za kilometr a 29 Kč za hodinu. Časová složka je zahrnuta proto, aby byli uživatelé motivováni ihned po jízdě poskytnout automobil pro další sdílení. Je to ideální řešení pro sdílení aut ve městě, počítá se však se zavedením zvláštních tarifů pro delší jízdy, například na víkendové výlety.

Studenti vysokých škol se na vývoji služby aktivně podíleli ve spolupráci s vývojovou laboratoří Škoda Auto DigiLab. Zároveň jsou k otestování služby nejvhodnějšími kandidáty – zpravidla totiž nemají vlastní automobil a o jeho vlastnictví už smýšlejí jinak než předchozí generace. S principy sdílené ekonomiky se setkávají častěji a proto automobil nepotřebují vlastnit, stačí jim možnost ho využívat.

Stěžejním prvkem služby je pochopitelně aplikace, která monitoruje provoz vozidel a přes kterou probíhá rezervace, monitoring i placení. Dovybavena jsou ale také samotná auta o systém odemykání, sledování a také je zde například nová kontrolka pro ověření správné parkovací zóny, kde se dá vozidlo odstavit.

Sdílení aut je budoucnost

Sdílení automobilů (tzv. carsharing) je trendem, který by mohl významně ovlivnit automobilovou dopravu. Vznikají nové startupy, které se problematiku sdílení aut snaží řešit a Škoda se teď mezi ně zařadila. Nechce být zjevně pro tyto služby jen dodavatelem automobilů, ale sama má ambici vytvořit celoevropskou platformu pro carsharing. Pokud se totiž služba Uniqway osvědčí, měla by se postupně rozšířit do dalších měst a pak i za hranice Česka.

Zdroj: 
connect.cz