Datum zveřejnění: 
25. 10. 2018

REPORTÁŽ OTEVŘENÉ UNIVERZITY

Začátkem října se konala celorepubliková vědecko-popularizační akce nazvaná Noc vědců. Má veřejnosti přiblížit prostředí univerzit a vědeckých institucí. Letos ji navštívilo 60 000 lidí.

Noc vědců se u nás pořádá už třináct let. Letos se program věnoval nejvýznamnějším objevům za poslední století české vědy a odehrával se na více než třiceti místech České republiky. V Praze se zapojilo například České vysoké učení technické, Přírodovědecká a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, v Brně to bylo třeba VIDA! Science centrum nebo Masarykova univerzita i Vysoké učení technické.
Na informatické fakulty obou těchto brněnských institucí jsme zavítali i my.
Na Masarykově univerzitě návštěvníky zaujalo například Pixeliště, kde se slovo "pixel" skloňovalo snad každých pět vteřin. Experti tam lidem přiblížili, jak se filtruje a rekonstruuje obraz a video a jak je počítačoví machři umí upravit.
Na Fakultě informačních technologií VUT se lidé zase dozvěděli, jak je možné, že jsou hackeři či bezpečnostní složky schopni rozlousknout pečlivě zabezpečené dokumenty či hesla pomocí grafických karet, z nichž se za poslední dekádu staly masivně paralelizované výpočetní stroje, které svým výkonem na určité úlohy předčí několikanásobně klasické procesory.       

Autor: 
Jan Spěšný
Zdroj: 
Computer