Datum zveřejnění: 
25. 10. 2018

Carsharing Uniqway zahajuje svůj provoz. Studenti ze tří pražských univerzit vyvinuli celoevropsky jedinečnou koncepci sdílení vozidel a realizaci projektu podpořily ŠKODA AUTO ČR a ŠKODA AUTO DigiLab.

Uniqway je celoevropsky jedinečná carsharingová platforma pro studenty, která vstupuje po úspěšné testovací fázi do každodenního provozu. Odteď je platforma k dispozici studentům a pedagogům Českého vysokého učení technického, Vysoké školy ekonomické a České zemědělské univerzity.

Mnozí odborníci tvrdí, že právě sdílení automobilů je hudbou budoucnosti. Spekuluje se o tom, že čím dál tím méně lidí bude mít své vlastní vozidlo, ale budou spíše využívat jejich sdílení. Náklady na vůz jsou totiž obrovské a pokud jej někdo použije jen párkrát do týdne, nemá smysl vozidlo vlastnit.

V Česku funguje již několik takových služeb sdílení automobilů, a to i přímo mezi lidmi. Kromě toho je na vzestupu také trend sdílení kol či koloběžek. Jsme tak svědky docela zásadních proměn, co se dopravy týče.

Vraťme se však k nejnovější službě pro sdílení automobilů – Uniqway. Podmínky pro to, aby služba mohla vzniknout, vytvořily ŠKODA AUTO ČR a ŠKODA AUTO DigiLab. Základní sazba pronájmů vozů se skládá z kombinace využitého času a najetých kilometrů: 29 Kč za hodinu a 4,90 za kilometr. Uniqway však zvýhodní delší zápůjčky například pro účely dlouhých jízd či výletů.

Služba funguje na mezinárodní kartu ISIC, kterou disponuje každý student. Po bezplatné registraci se auta dají v aplikaci vyhledávat a rezervovat. ŠKODA AUTO DigiLab provozuje i službu HoppyGo, která patří mezi největší poskytovatele peer-to-peer (půjčování aut mezi lidmi) carsharingu v České republice.

Pokud by vás zajímaly i další trendy, a to nejen ze světa automobilů, najdete je v novém magazínu LUI MUŽ 2019, který je již nyní k dostání v e-shopu.

 

Zdroj: 
lui.cz