Datum zveřejnění: 
24. 10. 2018

Libor DVOŘÁK, moderátor
Tak. A poslední téma bude sváteční. Samozřejmě se bude vztahovat ke stému výročí vzniku Československé republiky, které slavíme už teď, ale nejřádněji ho oslavíme v neděli 28. V pražských Dejvicích byla dnes slavnostně zasazena, a to v dejvickém kampusu, Masarykova lípa. Právě u příležitosti výročí 100 let Československa. Zajímavé pro nás je, že ta lípa byla vypěstována ze semínka jiného stromu, pod kterým sedával prezident Masaryk na Plečnikově Vyhlídce Pražského hradu. Masarykova lípa je tedy strom s rodokmenem z programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury České republiky. A na lince už je paní Ilona Präusová z oddělení marketingu Českého vysokého učení technického. Dobrý den.

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Dobrý den.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Jak to dnešní slavnostní zasazení lípy vypadalo? A můžete upřesnit, kde přesně ten strom teď Pražané a návštěvníci Prahy najdou?

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Ten strom byl zasazen naproti kavárně, která je v Národní technické knihovně. Je tam teď strom, který nám uschnul. A my touto lípou jsme jej nahradili a oslavili tak sté výročí založení republiky. Ta lípa je označena cedulkou, takže určitě je k dohledání.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Jak ten nápad vlastně vznikl? A napadá mě ještě další věc. Co je to vlastně, nebo bude kampus Dejvice?

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Takže kampus Dejvice vznikl jako iniciativa institucí, které  na tom prostoru sídlí. Jsou to vysoká škola  ČVUT, VŠCHT, Fakulta Univerzity Karlovy, potom Národní technická knihovna a Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd. A potom také samozřejmě do té iniciativy byl přizván Městská část Prahy 6, protože ty pozemky, na kterých se budovy těch institucí nacházejí jsou také ve vlastnictví městské části Prahy 6.

Libor DVOŘÁK, moderátor
A máte někoho konkrétní, kdo na tu Masarykovu lípu přišel?

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Takhle. Vlastně to se zrodilo v hlavě mé kolegyně, ten nápad, že zasadíme lípu. A já jsem dostala kontakt právě na pana Jana Hendrycha z Fakulty stavební, který  byl součástí toho projektu potomků významných památných stromů, jak jste o tom hovořil. A právě pan Hendrych mi dal kontakt na firmu Bělmač v Kozolupech u Berouna. A tam mají právě potomky těch památných stromů, včetně lípy z Masarykovy nebo z Pračnikovy vyhlídky, kde sedával pan prezident Masaryk. Takže ta cesta byla relativně snadná. /Smích/.

Libor DVOŘÁK, moderátor
/Smích/. Ještě jedna otázka. To, co jste právě popsala, znamená, že původ toho stromu a toho semínka, z kterého vyrostl, je nezpochybnitelný?

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Ano, ano. Ten je nezpochybnitelný. Když pan Hendrych mi dal kontakt na tuhle firmu, já jsem tam zavolala, vše jsem si ověřila. A nezpochybnitelné je to také v tom, že pan Hendrych se přímo osobně podílel na sběru těch semen. Takže on vlastně ručí i svou osobou. Sám byl u zasazení této lípy přítomen. A  je rád, že¨pokračuje ten projekt, který on zahájil.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Co dalšího plánuje ČVUT v rámci oslav 100 let republiky?

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
V rámci oslav 100 let vzniku republiky probíhají na ČVUT přednášky,které organizuje Archiv Českého vysokého učení technického v Praze. A jsou vlastně historického charakteru. To je další věc, kterou slavíme to významné výročí.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Ještě jedna otázka. Vrátil bych se právě k tomu dejvickému kampusu. Protože si uvědomuju, že je to vlastně velmi pěkné místo, kde velkým klenotem je právě Národní technická knihovna, která na rozdíl od velké národní knihovny na Špejchaře opravdu vyrostla. Jak se ten kampus v Dejvicích má do budoucna rozvíjet?

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Má se rozvíjet tak, že hlavně chceme pořádat rozvíjet akce, které se v  kampusu začaly dít. Chceme vlastně podpořit naše studenty, aby sami ten kampus využívali. A chceme také se zasloužit o to, aby byl i architektonicky k tomu upraven. Takže jednáme s Městskou částí Praha 6. Paní architektka z Fakulty architektury ČVUT vypracovala vlastně studii toho, jakým způsobem by ten kampus měl vypadat. A doufáme, že se nám podaří to posunout tak, aby skutečně z toho byl ten kampus tak, jak ho vnímáme ze zahraničí.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Říká paní Ilona Präusová z oddělení marketingu Českého vysokého učení technického. Děkujeme za zajímavé informace a také vám přeji pěkný večer.

Ilona PRAUSOVÁ, oddělení marketingu ČVUT
Vám také a děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Takže to je z dnešního pořadu Dne podle Libora Dvořáka opravdu všechno. I vám všem přeji dobrý večer, dámy a pánové.      

Zdroj: 
ČRo Plus