Datum zveřejnění: 
24. 10. 2018

Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vynalezli přístroj pro pořizování vzhledu povrchů. "Světelný buben" může podle nich změnit automobilový průmysl, architekturu i počítačové hry.

Tým vedený docentem Vlastimilem Havranem z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze (FEL) sestrojil speciální měřicí přístroj nazvaný Lightdrum, který dokáže velmi přesně změřit vzhled povrchu reálných objektů a následně jej reprodukovat ve virtuálním prostředí počítačového programu. Tím se řeší známý problém počítačových vizualizací a virtuální reality, kde se povrchy objektů často zobrazují příliš zjednodušeně a nerealisticky.
Výhodou zařízení z FEL ČVUT proti jiným přístrojům je kromě přesnosti také jeho kompaktnost a snadná přenositelnost.
Měřicí přístroj lze pomocí držáků přiložit téměř k jakémukoliv povrchu a následně přesně změřit, jak bude povrch vypadat při libovolném osvětlení. Přístroj vypadá jako válec, v jehož nitru je ukrytých šest kamer pořizujících snímky s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) a dále kupole se 139 LED moduly poskytujícími osvětlení měřeného vzorku. Celý proces měření vyprodukuje 16 680 HDR fotografií za 17 minut. Vynález může v budoucnu posloužit všude tam, kde je třeba vytvořit realistickou virtuální prezentaci návrhu - například v automobilovém průmyslu, architektuře nebo v módním návrhářství.       

Zdroj: 
CHIP