Datum zveřejnění: 
22. 10. 2018

Skutečná lidská plastinovaná těla a jejich části poskytují studentům Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně možnost studovat organismus na té nejvyšší úrovni.

Studenti tak nemusejí držet v rukách uměle vytvořené modely ani docházet do pitevny. Jde o průlomovou technologii, kterou v roce 1977 vyvinul Günter von Hagens a která ve spojení s aplikovanými technologiemi virtuální reality zřejmě vytvoří základ budoucí morfologické výuky a nácviku invazivních i neinvazivních vyšetřovacích a léčebných postupů.

Děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT prof. MUDr. Ivan Dylevský, DrSc., k tomu  řekl: „V brzké době bychom rádi získali virtuální pitevní stůl, jaký nemá v Evropě obdoby. Jde o obří tablet, na němž díky elektronickému skalpelu můžeme provádět virtuální řezy a následnou preparaci na virtuálním lidském těle. Jsem přesvědčen, že didaktické pomůcky díky virtuální realitě brzy nahradí konzervativní způsoby výuky a přispějí tak k dalšímu zkvalitnění výuky.“

Těla zemřelých lidí se zpracovávají v Německu. Podle informací Vašeho Kladna jsou získávána zdarma a v současné době je prý přetlak nabídky.

Zdroj: 
vasekladno.cz