Datum zveřejnění: 
20. 10. 2018

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
Sdílení aut takzvaný carsharing je v Česku čím dál oblíbenější. Jen v Praze, kde je služba rozšířená nejvíc, jezdí takových aut zhruba 1200 a tenhle týden přibyla další. S novou službou přišli studenti pražských vysokých škol.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor
Vedle společností, která půjčují svá vlastní auta, se stále víc rozšiřuje takzvaný P2P carshiring, tedy, kdy lidi nabízí dalším svá vlastní auta. Podle odhadů do roku 2025 nebude téměř polovina lidí mladších 35 let považovat za nutné automobil vlastnit.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka
Stovky studentů tří vysokých pražských škol a pro ně auta, která si mezi sebou sdílejí. Potřebují k tomu jenom aplikaci a svou studentskou kartu, žádné klíče. Jedním z prvních, který službu používá, je Marko Šidlovský. Na jejím vývoji se sám podílel. Vlastní auto nemá a tím sdíleným jezdí třeba na nákupy.

Marko ŠIDLOVSKÝ, student ČVUT v Praze
Neřeším parkování, neřeším správu toho auta, neřeším nějaké náklady, které to auto přináší, ale prostě zaplatím za nějaký kilometr /nesrozumitelné/.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka
Sdílenými auty mohou studenti jezdit kamkoliv po České republice.

Michaela STRÁNSKÁ, koordinátorka projektu, Uniqway
A co se týče doby té výpůjčky, tak i z různých průzkumů nám vyšlo, že auto by nejčastěji použili na víkendy, výlety a další cesty.

Luboš VLČEK, ředitel, Škoda Auto ČR
Pro nás je důležité, aby ten carsharing naplňoval očekávání nové generace, která vidí mobilitu budoucnosti jinak, to znamená, sdílení automobilů, služby s tím spojené.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka
Tady si zase lidé mohou půjčit třeba malé auto do města, anebo luxusní cabriolet. Vozy, které stojí většinu času nevyužité na ulici anebo v garáži, nabízejí jejich majitelé ke sdílení, nejčastěji v Praze. Vytížená jsou ale třeba i na jihu Moravy.

Jan CHAROUZ, jednatel, HoppyGo
Protože si lidi začínají uvědomovat, že ta planeta má nějaký omezený zdroje a že pokud něco vlastním a využívám to pouze na 5 % času a 95 % času to někde stojí, tak je to docela neefektivní.

Vendula HORNÍKOVÁ, redaktorka
Vůbec nejčastěji využívají službu lidé mezi 25 až 34 lety, oblíbená je ale i u začínajících řidičů. Vendula Horníková, Česká televize.      

Zdroj: 
ČT 1