Datum zveřejnění: 
19. 10. 2018

V Praze odstartoval nový carsharing automobilky Škoda Auto a jejího inovačního centra Škoda Auto DigiLab, který však vyvíjeli studenti tří pražských univerzit – Českého vysokého učení technického, České zemědělské univerzity a Vysoké školy ekonomické. V rámci projektu Uniqway měli studenti za úkol přijít s komplexní mobilní službou, kterou automobilka financovala. Studentům k tomu poskytla i mentory, a vozy Škoda Fabia.

Služba Uniqway je v současnosti dostupná pouze pedagogům a studentům zmíněných tří univerzit, Škoda Auto ale pracuje také s možností, že se rozšíří i do dalších vysokých škol. “Nápad vznikl na schůzce s rektory tří pražských univerzit. Chápeme mobilitu budoucnosti jako cílenou službu a chceme akademickou komunitu touto platformou pro sdílení vozidel podpořit,” podotkl Luboš Vlček, vedoucí Škoda Auto ČR.

Studenti pro Uniqway vyvinuli web a také mobilní aplikaci, přes které si mohou lidé vyhledat a pronajmout volná vozidla, která jsou k dispozici na vyhrazených parkovacích místech v různých částech města. Základní sazba pronájmů vozů se skládá z kombinace využitého času a najetých kilometrů, tedy 29 Kč za hodinu a 4,90 za kilometr. Za lepších podmínek mají být k dispozici delší zápůjčky pro účely dlouhých jízd či výletů. Služba vyžaduje mezinárodní kartu ISIC, kterou může disponovat každý student. 

Aplikace nabízí i zobrazení technických specifikací vybraného vozidla nebo stav nádrže. V současnosti je však dostupná pouze pro uživatele zařízení s platformou Android, na verzi pro iOS se teprve pracuje.

Autor: 
Aneta Šeráková
Zdroj: 
mediar.cz