Datum zveřejnění: 
19. 10. 2018

Nejlepší práce jubilejního 10. ročníku soutěže studentů a architektů do 33 let byly oceněny 11. září 2018 v Centru architektury a městského plánování CAMP. Z celkem 49 přihlášených studií na téma Architektonické dílo, které iniciuje společenský život a rozvoj místa, poslala porota do finále 12 prací. Vrcholem vyhlašování bylo udělení Titulu CEMEX Young Architect Award. V rámci veletrhu FOR ARCH proběhla též první zastávka putovní výstavy soutěžních prací. Výstava finálových prací se následně přesunula do volnočasového centra Plechárna v Praze a navštíví i další místa v rámci České republiky.

Na slavnostním ceremoniálu v úterý 11. září 2018 se v pražském CAMPu sešlo na dvě stovky zájemců o architekturu. Večer začal předáváním cen mladým architektům a následně se udělovalo i ocenění Architekt obci. Na závěr večera se vyhlásil letošní Architekt roku 2018, kterým se stal Petr Hájek.
Výjimečnosti na výročním pořádání přidal také generální partner CEMEX Czech Republic s jedinečnou výzvou: Vítěz titulu Dušan Štefanič bude mít možnost navrhnout vlastní objekt pro obec Prachovice, který společnost CEMEX zrealizuje. Objekt - lavička, lampa, socha nebo cokoli jiného - by měl být vyroben z betonu či betonových směsí a stát se užitečným a estetickým doplněním veřejného prostranství obce. "Společnost CEMEX má dlouholetou tradici v podpoře inovativních řešení v architektuře. V posledních letech česká architektura patří mezi to nejlepší, co v rámci tohoto klání lze vidět. Jsem přesvědčen, že také podpora mladých talentů pomůže nejenom nadále rozvíjet jedinečnost české architektury, ale utvoří i podmínky pro lepší, zajímavější, pestřejší nebo útulnější bydlení v širokém smyslu slova," řekl zástupce společnosti CEMEX Vesselin Barliev.
"Soutěž představila dva zajímavé projekty, vítězný návrh kultivuje zdevastované město a snaží se iniciovat proces pozitivních změn a integraci různorodých obyvatel obce, druhý iniciuje odvážným řešením samotné centrum města Prahy, a to návrhem studentského domu nad Václavským náměstím, přináší sem zpět život a vyšťavenému městu skrze proměnu parkovacího domu přináší čerstvý nádech i zamyšlení nad současnou architekturou," shrnuje výběr poroty její předsedkyně Marcela Steinbachová. Soutěž mladých talentů Young Architect Award dává šanci studentům a začínajícím architektům do 33 let ukázat své nadání. Účelem je zapojit autory do tvorby kvalitního prostředí pro život, přiblížit architekturu široké veřejnosti a v neposlední řadě podpořit veřejnou diskusi o architektuře.
Odborná porota pracovala pod vedením předsedkyně poroty Marcely Steinbachové, KRUH, ve složení: Jan Šépka, ŠÉPKA ARCHITEKTI, Jitka Ressová, Ellement architect, Jan Hájek, Atelier M1 architekti a Josef Pechar, Nadace "Nadání J., M. a Z. Hlávkových".

Generální partner: CEMEX Czech Republic Za finanční podpory: Hl. m. Praha, Státní fond kultury ČR, SFŽP Partneři: FOR ARCH, IPR Praha, Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR, Spyron, Nadace "Nadání J., M. a Z. Hlávkových, PVA EXPO PRAHA ZášTITA - MMR, MK, MŠMT, MŽP, SMO ČR, PRAHA, OSTRAVA, LIBEREC, ČKA, ČKAIT Partnerské školy: ČVUT v Praze, FUA TU v Liberci, FA VUT v Brně, FAST VUT v Brně, FAST VŠB-TU Ostrava, ZF Mendelova univerzita v Brně, UMPRUM v Praze, ARCHIP ČZU v Praze, FA STU v Bratislave Hlavní mediální partneři: ARCHITECT+, Moderní obec, EARCH., archiweb.cz , ERA21 Mediální partneři: ASB, StřechyFasády-Izolace, Stavitel, Stavba, StavbaWeb, PROPAMÁTKY, PRO města a obce, Dřevo&stavby, archinfo. sk, Sky paper, Inspirati

Porota se rozhodla udělit ceny následujícím pracím:

Titul CEMEX Young Architect Award

2018 SEČOVCE (PLATFORMY) MgA. Dušan Štefanič Projekt iniciuje vize pozitivních změn ve zdevastovaném městě, a to jak návrhem veřejných prostranství, tak i návrhem komunitního centra se startovacími byty. Ideový projekt proměnit své rodné město skrze architekturu přináší obci vizi pro dlouhodobé změny, které umožní propojit různorodost obyvatel a integrovat je do společného života. Doporučujeme projekt představit městu a pokusit se, díky těmto vizím, postupnými kroky se dopracovat k aktivizaci veřejného života. Cena architekta Josefa Hlávky STUDENTSKÝ DŮM SLOVAN Ing. arch. Martin Petřík Odvážně a neotřele zvolené místo, náplň i architektonická forma. Dům jako iniciátor reálných změn v turisticky i dopravně zdevastované centrální části města. Zahušťování a oživování centra Prahy díky zrekonstruování parkovacího domu a náplň studentského domu je příkladná a inspirující, a to včetně kultivace přilehlých ploch. Projekt navazuje na odvážné přemostění burzy Karlem Pragrem a aktivuje současnými prostředky danou část města, a tak naplňuje zadání soutěže. Věž kolejí vzbuzuje v tomto místě otázky a měla by předpokládat hlubší zamyšlení nad možností výškových budov v samém centru metropole. Současná nenoblesní architektura by městu pomohla se vzpamatovat z letargie a dodala by mu potřebnou energii. Cena rektora ČVUT za školní práci FRANTIŠKOVY LÁZNĚ - LÁZEŇSKÉ NÁMĚSTÍ Jiří Neuvirt

Cena rektora TUL za školní práci SOUTĚŽ V DOBROČOVICÍCH MgA. Alžběta Brůhová

Cena časopisu Moderní obec CESTY MĚSTA - TÁBOR Ing. arch. Karolína Koubová      

Zdroj: 
ASB