Datum zveřejnění: 
18. 10. 2018

Studenti tří pražských univerzit ČVUT, Vysoké školy ekonomické a České zemědělské univerzity mohou od včerejška využívat 15 sdílených aut. Carsharingovou službu pod názvem Uniqway vyvinuli studenti těchto univerzit spolu se Škodou Auto ČR a Škodou Auto DigiLab.
Automobilka dodala 15 vozů Škoda Fabia Style. "Přála bych si, aby se v brzké době rozšířila spolupráce i na další české a evropské vysoké školy," řekla šéfka Škody Auto DigiLab Jarmila Plachá. Za unikátní označila to, že se podařilo pro spolupráci sehnat do týmu studenty z několika různých škol.
Studenti a zaměstnanci vysokých škol se nejdříve registrují na webové stránce Uniqway, potom se dostaví na registrační místo ve škole, kde se služba spáruje se studentskou nebo učitelskou kartou a přidají se údaje platební karty, z níž se potom odečítá jízdné.
Studentskou kartou lze poté auto odemknout přiložením ke čtečce za předním sklem. Za každý ujetý kilometr si Uniqway účtuje 4,90 Kč a dále 29 korun za každou započatou hodinu jízdy.

Projektů přibývá

V České republice funguje carsharingových firem celá řada. Některé, jako třeba Autonapůl, Car4Way nebo Ajo, nabízejí vlastní fl otilu aut. Car4Way nabízí vozy koncernu Volkswagen a její fl otila je největší, u Ajo si zase můžete půjčit vozy značky Škoda Fabia combi na zemní plyn. Novinkou je služba ReVolt, která v Praze půjčuje dvacítku miniaturních elektromobilů.
Škoda Auto DigiLab má v této oblasti i další projekt, a to společně se společností LEO Express. Jedná se o HoppyGo, která vlastní vozy nemá, ale soustředí se na propojování lidí, kteří auto právě nevyužijí, a těch, kteří si jej chtějí půjčit.       
 

Autor: 
Martin Procházka
Zdroj: 
Právo