Datum zveřejnění: 
17. 10. 2018

Libor DVOŘÁK, moderátor
V Praze dnes začíná festival ke stému výročí vzniku Československa. Oproti stejně zaměřeným akcím má jednu zvláštnost. Připravují ho lidé, kteří už společný stát Čechů a Slováků nezažili. Festival s názvem 2118 organizuje několik desítek studentů z vysokých i středních škol v Praze. A my jsme ve spojení s ředitelem festivalu studentem Univerzity Karlovy Michaelem Kalistou. Dobrý den.

Michael KALISTA, ředitel festivalu 2118, student UK
Dobrý den, zdravím všechny posluchače.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Děkujeme. Jak vznikl nápad uspořádat festival ke stému výročí? A proč jste zvolili ten název 2118?

Michael KALISTA, ředitel festivalu 2118, student UK
Tak, my jsme už v létě dostali od pořadatelů oslav společného století nabídku, jestli bychom nechtěli pomoci jako studenti zaštítit všechny studenty a pomoci s přípravami oslav společného století našich republik. A nějak ta spolupráce nevyšla, protože těch událostí, které se musely odehrát, a přece jenom školy máme zavřené přes ty prázdniny, bylo příliš mnoho. Nicméně my jsme to nevzdali a někdy v polovině září jsme znovu zvážili možnost, jestli bychom si nemohli tedy alespoň jako studenti udělat takový malý festiválek, soukromou oslavu, veřejnou oslavu v centru Prahy. Protože jsme věděli od kanceláře paní primátorky, že by teoreticky nám mohli jakožto zřizovatel našich škol, protože my jsme víceméně všichni Pražáci. Že by nám mohli zapůjčit Clam-Gallasův palác. Krásné prostory Clam-Gallasova paláce. Ještě předtím, než půjde v rekonstrukci. A jelikož hodně škol, které se participují tady na té události, jsou technicky zaměřené, zejména pak hlavní organizátor smíchovská Střední průmyslová škola. Tak jsme si říkali, no, tak my jsme, my jsme minulé století už prakticky, prakticky nezažili. Tak to pojďme vykopnout. Všichni tady budou v Praze na podzim slavit těch 100 uplynulých let. My jsme studenti, pojďme se podívat na těch 100 let, které nás čekají. A tak jsme vytvořili takovou kombinaci. My jsme se v krásně historických prostorách Clam-Gallasova paláce ocitli a připravili jsme zde debatní zóny, které se zaměřují do budoucna. Máme tady hosty od, od novinářů, kde můžu jmenovat například třeba pana Jindřicha Šídla, máme tady z Českého rozhlasu další, máme tady opravdu mnoho hostů. Až po  technické představitele, kteří nám tady i v rámci několika soutěží  pomáhají s těmi idejemi, která nás budou čekat za 30, 40 let. Zejména pak bych chtěl jmenovat pana Michala Postráneckého, architekta Postráneckého z Centra města budoucnosti při Českém vysokém učení technickém, které nám tady pořádá soutěž. Ta přijde úplně ke konci projektu. Já bych velice rád vyzval všechny studenty a žáky středních škol a studenty vysokých škol, jestli by se měli zájem zúčastnit, zúčastnit na festiva..., na soutěži ...

Libor DVOŘÁK, moderátor
Promiňte, Michaeli, a kde to probíhá, prosím už stručně, protože čas se nachyluje.

Michael KALISTA, ředitel festivalu 2118, student UK
Ano, ano. Clam, v Clam-Gallasově paláci máme festival, to je v Husově ulici hned vedle Magistrátu hlavního města Prahy. V pátek bude obrovská soutěž. Ideaton, kde budou studenti vymýšlet, jak by měla naše společnost, jak by mělo naše město a jeho okolí fungovat za 100 let.

Libor DVOŘÁK, moderátor
Říká Michael Kalista, ředitel festivalu. Děkujeme a na slyšenou.

Michael KALISTA, ředitel festivalu 2118, student UK
Já děkuju vám. Mějte se, na slyšenou.      
 

Zdroj: 
ČRo Plus